1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Folkmuusik Jalmar Vabarna: ansambel Trad.Attack! jutustab Mustvees ka selle paiga loo
Folkmuusik Jalmar Vabarna: ansambel Trad.Attack! jutustab Mustvees ka selle paiga loo

Folkmuusik Jalmar Vabarna: ansambel Trad.Attack! jutustab Mustvees ka selle paiga loo

Jalmar Vabarna koos Trad.Attack liikmete Sandra Vabarna ja Tõnu Tubliga
Foto: Stina Kase

Muusik Jalmar Vabarna on praegu folkansambli Trad.Attack! koosseisus Eesti tuuril erinevates maakondades. Tema sõnul valis ansambel esinemiskohad välja suuresti tunde järgi ja nii ei mindud tingmata musitseerima maakonnakeskustesse. Jõgevamaal näiteks otsustati tuleval teisipäeval publiku ette astuda Mustvees.

Oma praegu kestval Eestimaa tuuril esinete minu teada igas maakonnas ise paigas. Kuidas need kohad välja valiti ja mis ajendas Jõgevamaal Mustveesse tulema?

Tegime kohavalikud suhteliselt tunde järgi. Loomulikult olid mõned olulised kriteeriumid, nagu näiteks saali suurus ja tehniline olukord, kuid suuremat rolli mängis ikka tunne. Nii ei läinud me Jõgevamaal Jõgevale, vaid tundsime, et võiks hoopis Mustvees kontserdi teha. Kui uurima hakkasime, tuli välja, et Mustvees on kultuurikeskus väga korraliku tehnilise pagasiga, mida sellistes kohtades just tihti ei näe. Ühtlasi tundus Mustvee põnev valik.

Kuidas Peipsimaa aura (kirikud, erinevad kogudused, kalapüük, köögivilja- ja sibulakasvatus) sobib pärimusmuusika esitamiseks, millise boonuse see esinemisele juurde annab?

Peipsimaa aura on alati toetav olnud. Eks me bändiga püüa seda kohapeal täpsemalt tajuda, tuur on praegu piisavalt tihe ja intensiivne ning igal paigal on oma lugu, ei oska nii ette veel mõelda. Aga pean mainima, et me läheneme muusikale ikka veidi laiemalt kui pärimusmuusika. See kontsert on ka kindlasti midagi enamat kui pärimusmuusika, nii et kes vähegi huvitub muusikast ja bändindusest üleüldiselt, siis on mõistlik kohale tulla.

Kuidas on koostatud praegu toimuva Eestimaa tuuri repertuaar? Kui palju on selles juba Trad.Attack!`i tuntud laule ja kui palju uusi?

Kui üks bänd läheb nii suurele tuurile, siis pannakse ikka oma loomingu paremik välja. Esitame lugusid oma kõikidelt albumitelt, kuid põhirõhk jääb ikka meie viimasele plaadile „Kullakarva“.

Mis võiks olla kontserttuuri tunnuslaul?

„Sõit“ võiks olla see laul. See ühendab nii mõtte tuuritamisest ratastel kui ka eestlaste traditsioonid ja vaimsuse.

Millisena teie ja ansambli Trad.Attack! teiste liikmete vaatevinklist üldse Eestimaa paistab?

Väga ägedana. See on kodune ja samas väga põnev. Oleme mitmel korral ka nostalgiahõngu tundnud ja leidnud palju sidemeid erinevate kohtadega. Ka Mustveega on meil oma lugu, aga sellest pajatame juba kontserdil.

Millised on praegu kestva Eestimaa tuuri eredamad elamused, huvitavamad juhtumid?

Praegu (intervjueerimise ajal) oleme teel Saaremaale, praamid liiguvad, aga näiteks Hiiumaa kontsert oli tõsises ohus, kuna praamid ei liikunud. Olime tunde telefoni otsas ning lõpuks sõitsime Haapsalust Tallinnasse ja lendasime Kärdlasse, kogu tehniline tiim sõitis aga otse Saaremaale ja ootab meid seal. Aga see-eest said hiidlased väga-väga energilise kontserdi, kuna meil oli, mida välja elada. Tuuri selgroo murdmine võttis n-ö higiseks!

Olete seotud ka ansambliga Zetod?

Zetodega olen tõepoolest tegev, anname kohe välja viienda albumi ning saame sel kevadel 15aastaseks.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews