1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD ESITLUSELT I Teekond raamatu “Piibel Köögis” valmimiseni sai alguse ühest tagasihoidlikust saksakeelsest retseptivihikust
FOTOD ESITLUSELT I Teekond raamatu “Piibel Köögis” valmimiseni sai alguse ühest tagasihoidlikust saksakeelsest retseptivihikust

FOTOD ESITLUSELT I Teekond raamatu “Piibel Köögis” valmimiseni sai alguse ühest tagasihoidlikust saksakeelsest retseptivihikust

Haapsalus esitleti laupäeval Eesti esimest vaimulikku kokaraamatut “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale”. Tegemist on ainulaadse teosega, mis toob kokku piiblilood, vaimulikud mõtisklused ja toidukultuuri.

Foto: Ada Peterson

Armastus elu, toidu ja Jumalasõna vastu

Raamatu autorid ei ole professionaalsed kokad, vaid inimesed, keda ühendab armastus elu, toidu ja Jumalasõna vastu. Teos on valminud EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse juures tegutseva piibli- ja kokandushuviliste ringi eestvedamisel. “Kui me siin samas kirikus alustasime, et üheskoos Piiblit uurida, toitu valmistada ja seda nautida, ei osanud me arvatagi, et see teekond meid tänasesse päeva kannab,” meenutas raamatu üks autoreid Kristel Engman.

Me ei osanud me arvatagi, et see teekond meid tänasesse päeva kannab.

Foto: Ada Peterson

Sõprus, usaldus ja koosloomine

Teekond raamatu valmimiseni sai alguse ühest tagasihoidlikust saksakeelsest retseptivihikust, kuid arenes aastate jooksul elujõuliseks kogukonnaks, kus sõprus, usaldus ja koosloomine said uue tähenduse. “Oleme saanud väga lähedasteks. Meil on tekkinud kogukond, millest on saanud midagi palju enamat kui lihtsalt piibliring,” sõnas Engman.

Oleme saanud väga lähedasteks. Meil on tekkinud kogukond, millest on saanud midagi palju enamat kui lihtsalt piibliring.

Foto: Ada Peterson

Raamatuesitlusel kõneles ka praost Kaido Saak, kelle sõnul ei ole tegemist tavalise kokaraamatuga: “Tänapäeval on harv, et perega koos kaetud laua äärde istutakse, üksteisele silma vaadatakse ning tänu ja palvet loetakse. Kui me selle kaotame, siis kaotame midagi väga inimlikku.”

Foto: Ada Peterson
  • “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale” on valminud üheksa aasta pikkuse ühistegevuse tulemusel, mille jooksul on toimunud ligi 60 piiblitundi ja läbi proovitud üle 100 retsepti. Autoriteetse heakskiidu on retseptidele andnud ka tuntud kokaraamatute autor Lia Virkus.

GALERII: Ada Peterson