1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. FOTOD I Eesti Filharmoonia Kammerkoor aitab koore laulupeo repertuaari õppimisel
FOTOD I Eesti Filharmoonia Kammerkoor aitab koore laulupeo repertuaari õppimisel

FOTOD I Eesti Filharmoonia Kammerkoor aitab koore laulupeo repertuaari õppimisel

Sel nädalal asub Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) salvestama XIII noorte laulupeo repertuaari. Salvestistest saab oluline õppematerjal laulupeoks valmistuvatele kooridele. Samuti on salvestiste abil igal koorilauljal võimalik õppida ja harjutada kavas olevaid laule ka iseseisvalt. Kauaoodatud koostööprojekt Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse vahel saab sel aastal teoks esmakordselt.

Selleks, et sujuvalt ja turvaliselt valmistuda 2023. aasta juulis toimuvaks suureks peoks ning muuta laulupeol kavas olevate lugude õppimisprotsess mugavamaks ja lihtsamaks, jäädvustab EFK laulupeol kõlavad lood eraldi häälepartiide kaupa helifailidena. Esimestena astuvad 12.-14. maini toimuval salvestusel kammerkoori ette XIII laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg ning samuti kõigile tuntud ja armastatud laulupeo dirigendid Ingrid Kõrvits, Aarne Saluveer, Raul Talmar, Valter Soosalu, Ksenija Grabova, Markus Leppoja, Külli Kiivet, Andrus Siimon ja Kuno Kerge.

Raul Talmar

Pärt Uusberg usub, et see on protsess, millest võidavad kõik. Tema sõnul on laulupeo dirigentidele suur rõõm ja privileeg ning põnev võimalus teha koostööd Eesti Filharmoonia Kammerkooriga, mis on Eesti koorimuusika üks olulisemaid lipulaevu. Samas on kooril jällegi võimalus kohtuda lühikese aja jooksul paljude erinevate dirigentidega. „Peamine, see kõik toimub üllal eesmärgil anda oma panus XIII noorte laulupeo õppeprotsessi,“ ütleb Uusberg ja selgitab: „Tänu salvestatud häälepartiidele on noortel võimalik individuaalselt harjutada oma partiisid kui ka harida end vokaalselt, võttes eeskuju kutseliste lauljate seatud standardist.“

EFK juhatuse liige Esper Linnamägi peab väga oluliseks aidata kaasa noorte laulupeo ettevalmistusele, et toetada Eesti koorikultuuri arengut ja head käekäiku. „Salvestatud materjal muudab lugude õppimise lihtsamaks ja mugavamaks tuhandetele koolinoortele ja koorijuhtidele,“ lisab Linnamägi.

Salvestatud kvaliteetsed helinäidised on alates sügisest laulupeo kodulehel kättesaadavad kooridele kõikjal Eestis. Need aitavad lauljatel kujundada selget kõlapilti nii korrektselt esitatud muusikast kui ka laulupeol juhatava koorijuhi nägemusest. Praegustes pandeemiatingimustes ei ole ka väheoluline, et see materjal lihtsustab vajadusel ka virtuaalsete kooriproovide läbiviimist.

Laulupeo repertuaari salvestamisel osalevad koostööpartneritena veel Eesti idufirma Scoremusic ja Valge Klaar, kes pakkusid välja innovaatilise tehnoloogia ja digitaalsed tööriistad. Pabernootide asemel laulavad EFK lauljad laulupeo repertuaari Scoremusicu arendatud digitaalsest noodimaterjalist, mis on salvestatud koori kasutusse antud Ipadidele. See teeb tööprotsessi kasutajasõbralikuks, mobiilseks ja keskkonnasäästlikuks ning aitab Eesti kui e-riigi arengule kaasa kultuuri- ja haridusvaldkonnas.

Registreerimine XIII noorte laulu- ja tantsupeole algab käesoleva aasta septembris. XIII noortepidu toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023. aastal.

Head Uudised GoodNews