1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I President Karis arutas Horvaatia peaministriga Ukraina toetamist
FOTOD I President Karis arutas Horvaatia peaministriga Ukraina toetamist

FOTOD I President Karis arutas Horvaatia peaministriga Ukraina toetamist

President Alar Karis rääkis kohtumisel Horvaatia peaministri Andrej Plenković’iga kahepoolsete suhete süvendamisest ning jätkuvast vajadusest toetada Ukrainat Venemaa algatatud agressioonisõjas.

Foto: Marko Mumm

President Karise sõnul on Eestil ja Horvaatial suurepärased kahepoolsed suhted ning eelmisel aastal täitus ka 30 aastat diplomaatiliste suhete sõlmimisest kahe riigi vahel.

Riigipea kõneles Horvaatia peaministriga Ukraina abistamise võimalustest. „Mul on hea meel, et meie seisukohad Ukraina suhtes ühtivad. Peame suurendama nii oma praktilist kui ka poliitilist toetust Ukrainale, et aidata tagada võit Ukraina tingimustel,“ ütles president Karis. „Praeguses julgeolekuolukorras vajame ühtsust Euroopa Liidus ja NATOs. Peame jätkama Ukraina igakülgse toetamisega ning tõstma agressiooni hinda Venemaa jaoks sanktsioonidega ja energiakandjate hinna kujundamisega.“ 

Foto: Marko Mumm

President Karis avaldas heameelt, et Eesti ja Horvaatia mõtlevad ka NATO liitlastena paljudes küsimustes sarnaselt, peavad Venemaad suurimaks ohuks liitlaste julgeolekul ning toetavad alliansi avatud uste poliitikat.

Eesti riigipea õnnitles Horvaatiat liitumise puhul Schengeni viisaruumi ja eurotsooniga. „Horvaatia on eestlaste seas populaarne turismisihtkoht ja kindlasti aitab liitumine ühtse viisaruumi ja eurotsooniga kaasa külastuste arvu kasvule,“ ütles president Karis.

Foto: Marko Mumm

Kohtumisel käsitleti veel olukorda Lääne-Balkanil, sealhulgas Venemaa mõjutustegevust regioonis. Samuti räägiti energiajulgeolekust, energiaallikate mitmekesistamisest, energiahindade tõusust tingitud inflatsioonist ja selle mõjude leevendamise võimalustest.

Head Uudised GoodNews