1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. FOTOD! Vaata Diverse Universe Performance Festivali avalöögi fotosid Pärnu Kultuuriklubis Tempel
FOTOD! Vaata Diverse Universe Performance Festivali avalöögi fotosid Pärnu Kultuuriklubis Tempel

FOTOD! Vaata Diverse Universe Performance Festivali avalöögi fotosid Pärnu Kultuuriklubis Tempel

Diverse Universe Performance festival toimub tänava kahes osas Kultuuriklubis Tempel maikuus ja augustis Pärnu Linnagaleriis, Kunstnike majas, Endla teatris, kultuuriklubis Tempel, Keskraamatukogus, Vallikraavis ja Rüütli platsil.

Kultuuriklubis Tempel esinesid Diverse Universe Performance Festivali esimeses osas Steve Vanoni Ameerikast, Guilhem All ja Les Lumières Prantsusmaalt ning Mikk Von Berg, Pille-Riin Seimann, Sandra-Tereza Ruul, Kadi Põder Eestist.

Eksperimentaalsed helikunstnikud Guilhem All ning Les Lumières Prantsusmaalt on oma Baltic Fitness tuuril, olles teel Eestisse läbinud Lääne- ja Ida-Euroopa ja Balti riigid.

Guilhem All kasutab oma muusika tegemiseks analoogseadmeid ning elektroonikat.

Ta salvestab helid ning pressib ka ise oma vinüülid, et saada kätte just endale soovitud helid. Les Lumières on helikunstnik, kes kasutab heli tekitamiseks valgusimpulsse.

Mikk Von Berg on armastusluule õpilane, riimidega kepsles ta radadel, mis inimeste sügavaimates hingesoppides pesitsevad. Rõõmu, kurbust ja õpetlikke sõnu jagus igale kuulavale kõrvale.


Pille-Riin Seimann esitas oma akustilise luulekava “Mängutoos, kus valuv hing ja ülev teater koos”. Seimanni luule võib kõlada suitsiidselt ja depressiivselt aga tegelikult suunab ta sind märkama teiste inimeste olemust su kõrval, süvitsi hinge läbi pinnapealsuse filtrita.


Steve Vanoni, Kalifornia tegevuskunstiikoon võib täiesti vabalt tulla lavale, istuda poti peale, panna sigareti ette ja lugeda publikule ühe oma luuletustest.

Näiteks 1980. aastatel kirjutatud teksti pealkirjaga “sittin on john, I realized”, mis räägib sellest, et kui inimesed kohtleksid teisi inimesi samasuguse õrnusega, nagu nad oma tagumikke pühivad, siis poleks ei sõdu ega nälga, vargaid ega mõrvu.

Kadi Põdra performance oli minimalistlik, mitmeti tõlgendatav, konkreetne ja visuaalne, naiseks olemisest ja enese kehtestamisest, feminiinsusest ja feminismist.

Sandra Tereza Ruuli performance kinnitas, et meis kõigis on ülim ilu ja esitas küsimusi: Kuidas ja kas me seda endis näeme? Kuidas ilu endas välja tuua ja kui lihtne on sellest ilma jääda?! Osalevaid kunstnikke ja ka publikumi kaasanud interaktiivses mastaapses etenduses oli kõike: meeletuid helisid, kauneid inimesi, vägivalda ja meeleheidet.

Diverse Universe Performance Festival osa II toob 10.augustil Pärnusse tegevuskunstnikud kogu maailmast – Hiinast, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Brasiiliast, Venemaalt, Saksa- ja Prantsusmaalt, Tsehhist, Itaaliast, Iisraelist, USAst ning Mehhikost. Esitakse tegevuskunsti suurvormid kõikide osalevate kunstnike osavõtul, ühendades luule, heli-, visuaal-, video ja tegevuskunsti. Eesti luule kahurvägi sooritab invasiooni linnaruumi.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews