1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. KUNSTNIK SELGITAB! Kuidas on olla maailmas number üks?
KUNSTNIK SELGITAB! Kuidas on olla maailmas number üks?

KUNSTNIK SELGITAB! Kuidas on olla maailmas number üks?

Skulptor, performance-kunstnik ja graafik Al Paldrok ehk kunstnikunimega Anonymous Boh näitas aprillis oma loomingut Tallinnas Fahle galeriis näitusel „Visuaaluniversum“. Fotol olev töö „Relvad, mis võitsid“ räägib inimese ja võimu vahekordadest, tuues visuaalse paralleeli Ameerika presidendite kuulsa kaljuskulptuuriga ning kapitooliumiga.

Kunstnik esitab sellega küsimuse, kuidas on olla maailmas number üks? „Presidendid ja poliitikud on ikkagi tavalised inimesed. Maailm on nii suureks paisunud, et inimmõistusega seda vallata on võimatu. Suurtes otsustes – armastuses, äris, poliitikas tuleb teha intuitiivseid otsuseid ja loota, et see on parim. Puhta ajutegevusega Seda ei haara,“ ütleb kunstnik kommentaariks ja lisab:

„Illusoorsed liidrid, vaimsed liidrid, võimuliidrid… Intellektuaalsetes ringkondades enamasti võimuliidreid alavääristatakse ja ei olda nende tegevusega rahul. Tihti süüdistatakse neid korporatiivsetes salasepistustes ja pahatahtlikes vandenõudes. Mina siiski arvan, et nad tegutsevad oma parimas usus ühiskonna hüvanguks, lihtsalt nende IQ ei luba rohkem. Tuleb ise mõelda, kuidas maailma parandada, mis tööriistu tuleb kasutada, et see tohutu struktuur toimivalt kokku panna. Olen teinud paljudes performance`tes nii, et tõmban inimesi publikust välja, et sina oled homsest Ameerika president, järgmine Prantsuse ja kolmas Venemaa president. Mida sa nende rollis olles teeksid? Kas maailm oleks siis parem paik elada? Selle üle peaks igaüks mõtlema.”

Aita Nurga Toimetaja