1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. GALERII VINGEST PEOST! Al Paldrok: Eesti klubimaastik vajab juba pikemat aega värskendust ja kunstil oleks kõrgem aeg väljuda galeriiformaadist
GALERII VINGEST PEOST! Al Paldrok: Eesti klubimaastik vajab juba pikemat aega värskendust ja kunstil oleks kõrgem aeg väljuda galeriiformaadist

GALERII VINGEST PEOST! Al Paldrok: Eesti klubimaastik vajab juba pikemat aega värskendust ja kunstil oleks kõrgem aeg väljuda galeriiformaadist

Fotod: Endel Apsalon

15. septembril leidis Noblessneri Sadama kultuurilinnaku uhiuues kohas nimega Hall aset erakordne ja uudne klubi-performance, tekno-house kostüümipidu, mille käigus kadusid piirid esinejate ja külastajate vahel.

Tegemist on täiesti uue üritusvormiga, kus ühendatakse kaasaegne klubimuusika, kultuur, kunst, noise, spoken word — metsikud kostüümid, erakordsed karakterid, pidurdamatud amatsoonid, hallutsionaalsed visuaalid, ootamatud lahendused ja seda kõike publiku aktiivsel osalusel. Uudne peovorm nimetusega “High Energy/Mental Discharge” üllatas kõiki ja ühe korraldaja, Eesti performance`i-kunsti eestvedaja Al Paldroki sõnul on sotsiaalne vajadus kõrg- ja klubikultuuri ühinemise järgi sügavalt olemas, ning see on kindlasti mõlemapoolne.

“Eesti klubimaastik vajab juba pikemat aega värskendust ja kunstil oleks kõrgem aeg väljuda galeriiformaadist ning leida tee uute publikuteni. Visuaalid on meie elu lahutamatu osa, samamoodi nagu heliruum, ja nende ühendamine annab täiesti uskumatuid tulemusi”.

Eksperiment valdkondade sünteesist “High Energy/Mental Discharge” näol Noblessneri Hallis õnnestus suurepäraselt, mida kinnitas täismaja, hommikuni kestnud afterparty ning innustunud osalejad ja publik. “Uue vormi eripäraks ongi piiride kadumine unelma ja reaalsuse vahel, kunsti ja meelelahutuse vahel, esinejate ja pealtvaatajate vahel. Seda kõike saab teha vaid üheskoos – loobuda meelelahutuslikust tarbimisest, ja eranditult kõigil tuleb olla loominguline osaline, aktiivselt kreatiivne, looja,” selgitab Al Paldrok.

Samas ei tohi kõrgkunst tema sõnul teha klubiformaadis kvalitatiivseid järeleandmisi, vaid peab oma sõnumit täiemahulise power`iga esitama – pole vaja kehtestada enesetsensuuri, vaid tuleb tõeliselt oma asja teha, aga paindlikult ja kohaspetsiifiliselt. Al Paldrok: “Inimesed on tüdinenud vaid meelemürkidest läbiimbununa lava ees tammumast ja tegevuskunstil kui kõikide eluvaldkondade sünteesil on siin suurepärane võimalus kaasa aidata inimeste loomingulise väljundi ärgitamiseks.”

Hallis sattusid paljud üritusele tulnud lavale, ka need, kel see ei olnud üldse algselt plaanis, ja nad performeerisid koos Diverse Universe Mehhiko staaride Nina Yharedi ja indiaani shamaani Gerardo Juarez Jurado, Prantsuse anarhistmuusiku 1 KA ja New Yorgi Sindy Butziga nagu võrdne võrdsega. Väga paljud tulid kohale väga uhketes kostüümides ja seda eeskuju peaks Al Paldroki arvates iseenda heaolu huvides edaspidi kõik järgima – olla asjadele lähedal, olla kontaktis, olla seotud.

Peo võimaliku kordamise kohta ütleb kunstnik, et põhimõtteliselt ei tee nad mitte midagi kordusena – iga järgnev ettevõtmine saab olema erakordne, täiesti uute esinejatega ja ettearvamatute tulemustega – nii tema kui kõigi teiste jaoks. Al Paldrok: “Meid ootavad ees USA, Mehhiko ja Kuuba tuurid, nii et esimene võimalus klubiformaadis Eestis midagi ette võtta on järgmisel aastal. Suur tänu kõigile asjaosalistele parima kõrgenergia eest!”

VAATA GALERIID!
Fotod: Endel Apsalon

Head Uudised GoodNews