1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Haaberstis kogutakse tasuta kokku vanad jõulukuused
Haaberstis kogutakse tasuta kokku vanad jõulukuused

Haaberstis kogutakse tasuta kokku vanad jõulukuused

Haabersti Linnaosa Valitsus on rajanud üle linnaosa ühtekokku 8 kogumispunkti, kuhu vana jõulukuusk tasuta ära anda. Kogutud jõulupuid ei viida prügimäele, vaid neid taaskasutatakse linna majade kaugkütte soojuse ja elektri tootmiseks. Elanikelt kokku kogutud jõulukuuskedest teeb puiduhaket SLG Energy ning rohelist energiat toodab sellest Utilitas.

Haabersti linnaosa vanema Oleg Siljanovi sõnul tehakse kokku kogutud vanadest jõulupuudest hakkepuitu, seega on oluline, et kuused oleksid kogumispunktidesse toodud ilma jõulukaunistusteta. „Kuuskede jätmine selleks spetsiaalselt ette nähtud kogumiskohta hõlbustab nende utiliseerimist ja aitab hoida linnaosa puhtana. Jõulukuuskede jaoks mõeldud kogumispunktidesse ei tohi panna olmeprügi, ehitusprahti ega muid jäätmeid. Kui endal transpordivõimalused puuduvad, on kõige lihtsam viis jõulukuusest vabanemiseks kuuse äraveo tellimine oma piirkonna jäätmevedajalt,“ ütles linnaosa vanem ning lisas, et kuuski ei tohi visata konteinerite kõrvale, linnahaljastutele või kohtadesse, kus tavapäraselt kogutakse korterelamute olmejäätmeid. “Kunstkuused ja ehted võib üle anda korduskasutuskeskustele või panna segaolmejäätmete mahutisse. Jõulutuled kuuluvad elektrijäätmete hulka ja need tuleb viia jäätmejaama,” täpsustas Siljanov.

Haaberstis kokku kogutud kuuskedest valmistatakse hakkepuit, mis leiab kasutust Utilitase energiatootmises. Utilitas kasutab vanadest jõulukuuskedest saadud puiduhakke tõhusalt ära soojuse ja elektri koostootmisjaamades, kus biomassi kasutamise efektiivsus ületab näiteks tavalist puiduküttega ahju ligi kaks korda.

Pühadeaja üle elanud jõulupuu kogumispunkti toomine on hea võimalus anda jõulukuusele taaskasutus kodude rohelise soojuse ja elektri näol.

Haabersti linnaosa elanikud saavad kuuski viia järgmistesse kogumispunktidesse: 

  1. Räime tänav 52 (Kakumäe ranna esimene parkimisplats linna poolt tulles)
  2. Järveotsa tee 15a (Järveotsa tee 1b taga)
  3. Astangu tänav 68 (Astangu tänav 68 taga)
  4. Õismäe tee 110a (parkla nurgas)
  5. Õismäe tee 22a (mänguväljaku servas)
  6. Piibelehe tänaval asuva infotahvli juures
  7. Mustjõe tänav 40 asuv plats
  8. Printsu tee 5 vastas (Pikaliiva ja Printsu tee vahel)
Head Uudised GoodNews