1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Helsingis esitleti Eesti moe- ja tootedisaini
Helsingis esitleti Eesti moe- ja tootedisaini

Helsingis esitleti Eesti moe- ja tootedisaini

Disainiöö ametliku eelüritusena toimus eile Helsingi disainhotellis AX Eesti moe- ja tootedisaini esitlus, kus oma loominguga olid väljas Eve Hanson, Hertta, Kairi Lentsius, Stella Soomlais, Sigrid Kuusk, Karl Joonas Alamaa, Vilve Unt, Reet Aus, Kira ning Eesti Disaini Maja. Ürituse, mida juhtis Soome tuntud moeajakirjanik Sami Sykkö, korraldasid koostöös Eesti Disainerite Liit (EDL), disainifestival Disainiöö, Soome Tuglase Selts ja Eesti Maja.

“Meil on väga hea meel koostöö tugevnemise üle Tuglase Seltsiga, kellel aitasime Suvilahtisse Eesti Maja sisustada. Loodame väga, et eilne esitlus on järgmine suur samm Eesti disaini- ja kultuuriekspordi suurendamiseks Soome suunal. Kindlasti soovime üritusest kujundada traditsiooni ning juba järgmisel aastal olla väljas uute disaineritega,” rääkis Eesti Disainerite Liidu (EDL) president ning Disainiöö peakorraldaja, Ilona Gurjanova.

Ürituse Soome-poolne peakorraldaja, Soome Tuglase Seltsi juhataja Jaana Vasama, peab Eesti disaini väga kvaliteetseks, leides samas, et selle tutvustamisel Soomes on veel suur töö teha. “Tuglase Selts on eelnevalt korraldanud mitmeid disainiteemalisi reise ning Helsingi kultuurifestival Mardilaada osana ka Eesti Disainrõdu, kus alati osaleb üks-kaks Eesti disainerit, nii näiteks on oma loomingut käinud tutvustamas Stella Soomlais, Hertta ja Reet Aus. Tänu sellele ning meie ajakirja ELO artiklitele tulnud vastukajana teame, et Eesti disain huvitab soomlasi väga ning nii mõnelgi disaineril on Soomes ka juba oma kindel fänngrupp olemas, kuid laiemat tuntust ei ole siiski veel saavutatud. Seekordse ürituse mõte oligi just disainerite kohale toomine, näitamaks võimalikult eripalgelist, kvaliteetset ning eetiliselt toodetud Eesti moe-, toote- ja sisustusdisaini. Inimestele on oluline kohtuda loojaga disaintoodete taga ja nii sünnib ka edasine koostöö ning ostuhuvi, ” selgitas Jaana Vasama.

Moedisainer Eve Hanson näitas Helsingis oma uut sügiskollektsiooni ning spetsiaalselt selleks ürituseks valminud disainrõivaid, mida on võimalik eritellimusena teostada. “Lähtun oma kollektsioonide loomisel ikka oma teadmistest ja teadlikkusest, mis puudutab jätkusuutlikku disaini ja selle tootmist. Pean oluliseks lihtsaid minimalistlikke ja kvaliteetseid baasesemeid ning nende kõrval sekundeerivaid põnevamaid lahendusi, mis on erilisemate lõigetega, materjalidega või minu kollektsiooni jaoks valminud graafikaga. Sügiskollektsioonis on suur rõhk kvaliteetsetel villakangastest ülerõivastel,” tutvustas Eve Hanson Soome esitletud loomingut, mis rõõmustamas ka Eesti kliente.

  • 18.-24. septembrini toimub Krulli tehases järjekorras juba kaheksateistkümnes disainifestival Disainiöö, seekordse teemafookusega „DESIGN 4.0. AI: tööstus või töötus?”. Disainiöö järjest täieneva programmiga saab end kursis hoida veebilehel www.disainioo.ee.
Head Uudised GoodNews