1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hingesoojust pakkunud jõulukuusest saab toasoe
Hingesoojust pakkunud jõulukuusest saab toasoe

Hingesoojust pakkunud jõulukuusest saab toasoe

Tallinna Kesklinna elanikud saavad alates 3. jaanuarist viia oma jõulukuuse selleks paigaldatud kogumiskonteineritesse. Kogumine kestab 15. jaanuarini. Kuusepuit töödeldakse ümber roheliseks soojusenergiaks.

„Kogume taas jõuluajal kodu ehtinud kuused kokku ning hoiame sellega linnakeskkonna puhtana. Tänan kõiki, kes on varasematel aastatel leidnud võimaluse kuuse just kogumispunkti toomiseks ning hoidunud konteinerisse viskamast muud olmeprügi, ehitusprahti ja jäätmeid,“ ütles kesklinna vanem Monika Haukanõmm. See on oluline selleks, et puitu saaks kohe ümber töödelda tallinlastele toasooja tootmiseks. „See kuusepuu, mis pakkus jõuluajal hingesoojust, pääseb tuppa tagasi ja saab veelkord anda sooja,“ lisas kesklinna vanem.

Puu ringlusse võtmiseks ei tohi jõulukuusk olla pakitud kilesse, selle küljes ei tohi olla ehteid, plastikut, riiet või muud materjali. Kunstkuused ja ehted võib üle anda korduskasutuskeskustele või panna segaolmejäätmete mahutisse. Jõulutuled kuuluvad elektrijäätmete hulka ja need tuleb viia jäätmejaama.

Puu ringlusse võtmiseks ei tohi jõulukuusk olla pakitud kilesse, selle küljes ei tohi olla ehteid, plastikut, riiet või muud materjali.

Kogumiskonteinerid on mõeldud linnaelanikele jõulukuuse kodust välja viimise hõlbustamiseks, sest kuuse viimine pole lubatud linna haljasaladele või kohtadesse, kus tavapäraselt kogutakse korterelamute olmejäätmeid. Samuti tuleb tähele panna, et kuusk saaks visatud konteineri sisse, mitte jäetud selle kõrvale.

Kesklinna asumitesse paigaldatakse 3. jaanuariks kümme hästi ligipääsetavat kogumiskonteinerit. Jõulupuude konteinerite asukohad on järgmised:

  • Luite 46 kõrval (Luite)
  • Koidu 80 (Uus Maailm)
  • Kuristiku ja Oru ristmik (Kadriorg)
  • Amandus Adamsoni 34 (Kassisaba)
  • Jalgpalli/Asula parkla (Kitseküla ja Uus Maailm)
  • Imanta parkla Pleekmäel Liivalaia 40 kõrval (Keldrimäe ja Juhkentali)
  • Vaikne park/Magasini pakendipunkti kõrval (Veerenni asum)
  • Vesivärava 42 kohviku vastas parklas (Kadriorg)
  • Tatari/Uus-Tatari plats endise kohtumaja kõrval (Veerenni)
  • Poldri parkla (Uus-Hollandi rajoon, sadama piirkond)

Vana jõulukuuske käsitletakse jäätmena ja seda saab ära anda ka tavalises korras nagu teisi aia- ja haljastusjäätmeid. Jõulukuuski võtavad vastu ka Pärnamäe, Rahumäe, Paljassaare ja Pääsküla jäätmejaamad. Lisainfot leiab aadressil https://www.tallinn.ee/et/jaatmekeskus.

Head Uudised GoodNews