1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Hussar arutab Euroopa Liidu spiikritega ühenduse tugevdamist ja Ukraina olukorda
Hussar arutab Euroopa Liidu spiikritega ühenduse tugevdamist ja Ukraina olukorda

Hussar arutab Euroopa Liidu spiikritega ühenduse tugevdamist ja Ukraina olukorda

Riigikogu esimees Lauri Hussar osaleb täna ja homme Hispaanias toimuval Euroopa Liidu riikide parlamentide esimeeste konverentsil, kus arutatakse ühenduse tugevdamist ja Ukraina edasist toetamist võitluses agressioonisõda jätkava Venemaaga.

Hussari sõnul on oluline juhtida ELi kolleegide tähelepanu, et Ukraina resoluutne vastupanu ja liitlaste senine toetus on aidanud agressorit küll takistada, kuid sellest ei piisa. „Me saame ja peame tegema rohkem, sest Venemaa eesmärgid ei ole muutunud,“ ütles ta ning lisas, et olukord rindel on väga raske ja Ukraina vajab hädasti juurde nii relvi kui ka laskemoona. „Sõjalise abi kiire toimetamine Ukrainasse on olulisem kui kunagi varem. Peame meeles hoidma, et Ukraina sõdurid ei võitle rindel mitte ainult oma riigi iseseisvuse, vaid kogu Euroopa julgeoleku eest.“

Sõjalise abi kiire toimetamine Ukrainasse on olulisem kui kunagi varem. Peame meeles hoidma, et Ukraina sõdurid ei võitle rindel mitte ainult oma riigi iseseisvuse, vaid kogu Euroopa julgeoleku eest.

Ukraina edasise toetamise vajadusest räägib Hussar ka konverentsil peetavas kõnes, kus ta ühtlasi rõhutab Venemaa külmutatud varade kasutuselevõtu olulisust, et hüvitada Ukrainale tekitatud sõjakahju. Riigikogu esimehe sõnul on vaja, et ELi riigid otsiksid nii siseriiklikult kui ka ühenduse tasandil täiendavaid võimalusi, kuidas toetada Ukraina ülesehitamist, ning võtaksid endale pikaajalise kohustuse Ukrainat sõjaliselt toetada.

On vaja, et ELi riigid otsiksid nii siseriiklikult kui ka ühenduse tasandil täiendavaid võimalusi, kuidas toetada Ukraina ülesehitamist, ning võtaksid endale pikaajalise kohustuse Ukrainat sõjaliselt toetada.

Kohtumise avapäeval räägivad spiikrid ELi strateegilisest autonoomiast seoses välis- ja kaitsepoliitiliste väljakutsetega, pöörates erilist tähelepanu Venemaa agressioonisõjale Ukrainas ja konfliktile Lähis-Idas. Arutelul esineb videopöördumisega ka Ukraina parlamendi esimees Ruslan Stefantšuk. Teisipäeval arutatakse ELi tugevdamist, sealhulgas ühenduse uusi eelarvereegleid ning majandus- ja rahaliidu tegevust.

Palmas toimuva konverentsi käigus kohtub Hussar oma kolleegidega ka kahepoolselt, et arutada Ukraina edasist toetamist ja laiemat koostööd. Riigikogu esimehel on plaanis eraldi kohtumised Saksamaa parlamendi ülemkoja esimehe Manuela Schwesigi, Prantsusmaa parlamendi alamkoja aseesimehe Valérie Rabault’ ja Ühendkuningriigi parlamendi ülemkoja esimehe John McFalli, samuti Serbia parlamendi aseesimehe Elvira Kovácsi ja Sloveenia parlamendi alamkoja esimehe Urška Klakočar Zupančičiga.

Head Uudised GoodNews