1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. HUVI ON KASVANUD I Riistvara arenduse õppimise vastu on huvi kolmekordistunud
HUVI ON KASVANUD I Riistvara arenduse õppimise vastu on huvi kolmekordistunud

HUVI ON KASVANUD I Riistvara arenduse õppimise vastu on huvi kolmekordistunud

Tallinna Tehnikaülikooli riistvara arenduse ja programmeerimise bakalaureuseõppe erialale on võrreldes aastataguse ajaga esitatud kolm korda rohkem sisseastumisavaldusi.

TalTechi lektori ning programmijuhi Andres Eek usub, et sisseastumissoove tuleb veelgi juurde ja võib julgelt öelda, et elektroonikavaldkond on tõusuteel. “Eelmise aasta juuni alguses oli meil 12 sooviavaldust ja lõpuks kujunes sisseastujate arvuks 27. Sel aastal on tänase päeva seisuga esitanud avalduse riistvara arenduse ja programmeerimise erialale juba üle 40 noore,” rääkis Andres Eek.”Statistika näitab, et juunikuu jooksul esitatakse ülikooli astumise dokumente kõige rohkem, mistõttu see number kasvab veel kindlasti jõudsalt.“

Huvi suurenemine on Eegi sõnul selge signaal, et inimesed on hakanud mõistma elektroonikaga seotud erialade võimalusi ja olulisust. “Kõrgtehnoloogia hõlmab nii riistvara kui tarkavara, orienteerumine mõlemas valdkonnas annab eelise nii tippspetsialistiks kui edukaks juhiks saamisel. Eesti IT-äris ja elektroonikatööstuses on suur nõudlus ekspertide järele, kel on mitmekülgsed teadmised nii tarkvarast kui elektroonikast,” kinnitas Eek.

Eegi hinnangul on riistvara seni jäänud teenimatult tarkvara varju. Samas nõuab tänapäeva tehnoloogia elektroonikataustaga eksperte, kes suudavad mõista detailideni füüsilisi seadmeid ja luua ise lahendusi, mis muudavad inimeste elu paremaks. “Elektroonika on alus rohetehnoloogiatele ja keskkonda parandavale kõrgtehnoloogiale. Elektroonikat kasutavad meditsiiniseadmed, nutikad linnad ja turvasüsteemid,” loetles Eek.

Neil, kes tahavad tulevikus tõelised tehnoloogiagurud olla, soovitab Eek haridusteel erialasid kombineerida. “Vali näiteks õppida bakalaureusetasemel riistvara arendus ja magistriõppes äriinfosüsteemid või tarkvara arendus. Või tee bakalaureusekraad mehhatroonikas või energeetikas ja magistrikraad elektroonika ja kommunikatsioonitehnoloogiate alal,” soovitas Eek.

Uuendatud riistvara arenduse ja programmeerimise õppekava valmis TalTechis eelmisel aastal. Õppekava ülesehitus on mitmel mõttes uuenduslik. “Esimesel semestril on tavapäraselt kohustuslikud alusained nagu matemaatika ja programmeerimine, kuid tasakaaluks saab igaüks valikainetega kujundada just enda tuleviku jaoks sobivad teadmised. Kavas on ka üldmoodul, mille seas on näiteks keelte- ja ettevõtlusõpe,” lisas Eek. Igas semestris on ka üks projektiülesanne, mille tulenevad ettevõtetest või teadustöödest. “Reaalse väärtusega ülesannete lahendamine aitab õpitut praktilise rakenduse abil kinnistada ja laiendada. Algul on projektiülesannete teemad üldisemad ja teoreetilised, hiljem aga konkreetsemad ja praktilisemad,” tutvustas Eek projektide ettevõtmisi.

Riistvara arenduse ja programmeerimise erialale saab sisseastumisdokumente esitada kuni 7. juulini. Tehnikaülikooli bakalaureuseõppesse on kandideerimine lävendi alusel, mis tähendab, et konkursitingimuste täitmisel on õppekoht garanteeritud. Täpsemat info leiab siit.

Lisaks riistvara arenduse ja programmeerimise bakalaureusekavale saab TalTechis õppida elektroonikat ja kommunikatsioonitehnoloogiaid magistriõppes. Kandideerida võib kasvõi kohe ning omandada haridus ja oskused, et tulevikus luua nutikaid lahendusi nii Eestis kui ka mujal maailmas. Tallinna Tehnikaülikool on Eesti tehnika- ja IT-teaduse ning -hariduse lipulaev, kust saab kõrgharidust kõigil astmetel inseneri- ja tehnikateadustes, infotehnoloogias, majanduses, loodusteadustes ja merenduses. Eesti ainsa tehnoloogiaülikooli unikaalsus peitub valdkondade sünergias, mis aitab kaasa uute ideede sünnile.

Head Uudised GoodNews