1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Idufirmade tegutsemine muutub hõlpsamaks
Idufirmade tegutsemine muutub hõlpsamaks

Idufirmade tegutsemine muutub hõlpsamaks

IdufirmadRiigikogu võttis 54 poolthäälega vastu äriseadustiku ja asjaõigusseaduse muutmise seaduse (785 SE),millega hõlbustatakse Eestis elukohta mitteomavate isikute osalemist idufirmade juhtimises ning lihtsustatakse raha kaasamist idufirmadesse.

Valitsuse algatatud seadusega muudetakse äriseadustikus osaühingut puudutav regulatsioon paindlikumaks. Kui kehtiva regulatsiooni juures oli Eestis alalist elukohta mitteomavate isikute efektiivne osalemine nõukogu töös takistatud, siis uus seadus lubab nõukogu koosolekutel sidevahendi abil osalemist ning kergendab vorminõudeid nõukogu otsuste vastuvõtmisel – nõukogu liikmed esitavad otsuse vastuvõtmiseks vajaliku hääle või muu tahteavalduse kirjalikult või muu sidevahendi abil.

Samuti näeb vastu võetud seadus ette, et osaühingul on õigus lasta välja vahetusvõlakirju osanike otsusel osakapitali tingimuslikuks suurendamiseks ning et juhatusel või nõukogul on kapitali suurendamise õigus. Need sammud võimaldavad idufirmadel senisest hõlpsamalt ja kiiremini ettevõttesse raha kaasata.

Kuna iduettevõtjate rahalised vahendid on piiratud, kasutatakse ettevõtja töötajate, juhtkonna ning muude ettevõtjasse panustavate isikute motiveerimisel lisaks tavapärasele töötasule (või selle asemel) laialdaselt optsioone, mis võimaldavad nendel isikutel omandada kokkulepitud aja möödudes ettevõtjas osaluse, eeldusel, et nende töö- või teenistussuhe ettevõtjaga selle ajavahemiku jooksul jätkub. Seetõttu on optsioonide väljastamine iduettevõtja igapäevase tegevuse osa ning juhtkonnal peavad selleks olema piisavalt paindlikud õiguslikud võimalused.

Seadus jõustub 2015. aasta 1. juulil.

Head Uudised GoodNews