1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. IKEA lõpetab 2021. aastal mittelaetavate leelispatareide müügi
IKEA lõpetab 2021. aastal mittelaetavate leelispatareide müügi

IKEA lõpetab 2021. aastal mittelaetavate leelispatareide müügi

IKEA otsib pidevalt viise, kuidas inimesed saaksid kodus tervislikumat ja jätkusuutlikumat elu elada, mistõttu eemaldab ettevõte oma ülemaailmsest kodusisustuse tootevalikust 2021. aasta oktoobriks kõik leelispatareid, mida ei saa laadida. Selle otsusega loodab IKEA innustada tarbijaid valima tavapatareide asemel laetavad patareid. Laetavate patareide regulaarne kasutamine aitab tarbijatel säästa nii raha kui ka vähendada kodus tekkivate jäätmete hulka.

Mitmed uuringud näitavad, et võrreldes laetavate nikkel-metallhüdriidpatareidega (NiMH-patareid) on leelispatareide mõju keskkonnale suurem, kui neid kasutatakse tavalistes majapidamisseadmetes, mis tarbivad palju energiat. Sellised seadmed või esemed võivad olla näiteks mänguasjad, taskulambid, kaasaskantavad kõlarid või fotokaamerad.[1]

Üksnes pärast kümmet IKEAs müüdava LADDA tooteseeria NiMH-patarei laadimiskorda on kasvuhoonegaaside heitkogused väiksemad kui leelispatareide kasutamisel sama energiahulga saamiseks. Kui sa laed patareisid umbes 50 korda, on laetavate NiMH-patareide üldine mõju keskkonnale[2] võrdne või isegi väiksem kui leelispatareide kasutamise mõju.[3]

„Tarbijatele, kes kasutavad tihti patareisid, on leelispatareidelt laetavatele patareidele üleminek kindlasti kasulik ning aja jooksul on võimalik märkimisväärselt kokku hoida – seda nii keskkonna kui ka rahakoti puhul. IKEA müüs eelmisel aastal üle kogu maailma umbes 300 miljonit leelispatareid, seega näeme tohutut potentsiaali inspireerida oma külastajaid muutma oma eluviisi ja kasutama laetavaid patareisid,“ ütles IKEA Baltikumi kommunikatsioonijuht Renata Dante.

Arvutused näitavad, et kui kõik IKEA külastajad hakkaksid leelispatareide asemel kasutama laetavaid LADDA patareisid, kasutades neid seadmetes, mis tarbivad pidevalt palju energiat ja laeksid neid üksnes 50 korda, siis tekiks kogu maailmas ühes aastas umbes 5000 tonni vähem jäätmeid.[4] Kuna ühte IKEA laetavat LADDA patareid saab laadida kuni 500 korda, on ühtlasi võimalus vähendada tekkivaid lisajäätmeid.

„Me tahame inimesi inspireerida ja anda neile võimaluse elada tervislikumat ja jätkusuutlikumat elu. Kui me eemaldame järk-järgult oma tootevalikust leelispatareid ja keskendume pigem laetavate patareide tootmisele, astume ühe suure sammu jätkusuutlikuma elu suunas, pakkudes klientidele taskukohast ja mugavat lahendust, et toodete ning materjalide eluiga pikendada ja jäätmeid vähendada,“ ütles Dante.

Muudatus jätkusuutlikkuse suunas toimub rahvusvahelisel tasandil. Praegu jäävad IKEA tootevalikusse veel liitiumioon nööppatareid PLATTBOJ, sest mõned seadmed, mida IKEA müüb, töötavad ainult nööppatareidega.

[1] Olelusringi hindamisel põhinevad võrdlusuuringud, mis käsitlevad leelispatareisid ja laetavaid NiMH-patareisid. Dolci et al., 2016; Mahmud, 2019; Parsons, 2007; Menet ja Gruescu, 2013.

[2] Kliimamuutused, mulla hapestumine, eutrofeerumine (mageveekogude, maa ja mere rikastumine toitainetega), mageveekogude ökotoksilisus, inimest mõjutav toksilisus (vähi mõju ja mittevähktõvede mõju), tahked osakesed, veevarude ammendumine ja mineraalsete ning fossiilsete ressursside ammendumine.

[3] Olelusringi hindamisel põhinevad võrdlusuuringud, mis käsitlevad leelispatareisid ja laetavaid NiMH-patareisid. Dolci et al., 2016; Mahmud, 2019; Parsons, 2007; Menet ja Gruescu, 2013.

[4] Kalkulatsioonid põhinevad 1. joonealuses märkuses nimetatud võrdlusuuringul, mida ekstrapoleeriti LADDA ja ALKALISK patareide põhjal, põhinedes FY19 finantsaasta LADDA müügitulemustele ja eeldades, et kõiki LADDA patareisid laetakse 50 korda vastavalt IEC 61951-2 Ed.3 (2011) standarditele ja seadmetes, mis kasutavad palju energiat.

Allikad. Olelusringi hindamisel põhinevad võrdlusuuringud, mis käsitlevad leelispatareisid ja laetavaid NiMH-patareisid:

  • Dolci, G., Tua, C., Grosso, M. ja Rigamonti, L. (2016). Life Cycle Assessment of Consumption Choices: a Comparison Between Disposable and Rechargeable Household Batteries. The International Journal of Life Cycle Assessment21(12), 1691–1705.
  • Mahmud, M. A., Huda, N., Farjana, S. H. ja Lang, C. (2019). Comparative Life Cycle Environmental Impact Analysis of Lithium-Ion (LiIo) and Nickel-Metal Hydride (NiMH) Batteries. Batteries5(1), 22.
  • Menet, J. L. ja  Gruescu, I. C. (2013). November. Comparative Life Cycle Assessment of Alcaline Cells and Ni-Mh Rechargeable Batteries.
  • Parsons, D. (2007). The Environmental Impact of Disposable Versus Re-chargeable Batteries for Consumer Use. The International Journal of Life Cycle Assessment12 (3), 197.
Head Uudised GoodNews