1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. PILK TULEVIKKU I 9 fakti esimese täiselektrilise Lexuse kohta
PILK TULEVIKKU I 9 fakti esimese täiselektrilise Lexuse kohta

PILK TULEVIKKU I 9 fakti esimese täiselektrilise Lexuse kohta

15 aastat elektritehnoloogia arendamist toob peagi tänavatele esimese täiselektrilise Lexuse UX 300e, mille puhul on tähelepanu eelkõige detailidel: näiteks seiskuvad klaasipuhastid automaatselt ukse avanedes – selleks, et klaasilt pühitav vesi ei tabaks otse autost väljunud reisijad.

Sõiduki disaini ja funktsioonide aluseks on aastatepikkune innovatsioon, hoolikas inseneritöö ja vilunud oskused. Siin on mõningad vähem tuntud faktid uue elektrilise linnamaasturi kohta:

Aerodünaamilised detailid

Terve rida uusi aerodünaamilisi omadusi aitavad suurendada UX 300e jõudlust ja sõiduulatust ning vähendada mürataset. Eesmised võreluugid avanevad ja sulguvad automaatselt, lähtudes jahutamisvajadusest. Spoileri-kujuline tagatuli vähendab õhurõhu muutusi ligi 16 protsenti, mille tulemusena paraneb sõiduki tagaosa stabiilsus kurvides ja külgtuule korral. Lisaks on velgedel õhuvoolu reguleerivad kodarad, mis on kuju poolest sarnased F1 võistlusautodele paigaldatud “Gurney klapiga”.

Rohkem pagasiruumi

Tihti tuuakse elektriautode arendamisel ohvriks auto ruumikus. Tänu nutikale komplekteerimisele ja sellele, et kompaktne liitium-ioon aku on paigaldatud tagumiste istmete ja salongi põranda alla, on UX 300e pagasiruum isegi suurem kui näiteks UX 250h-l. Seejuures on tagareas istujatel võrreldes UX 250h-ga peaaegu samapalju pearuumi.

Soojendusega tagaistmed, mis aitavad suurendada sõiduulatust

UX 300e soojendusega tagaistmed ei paku ainult lisamugavust, vaid aitavad kaasa ka suuremale sõiduulatusele, kuna sedavõrd vähem on tarvis soojendada tervet salongi.

Sashiko õmblused nahkistmetel

UX 300e sportlikud nahkistmed on inspireeritud Sashikost – traditsioonilisest Jaapani õmblustehnikast, mida kasutatakse judo ja kendo vormiriietuse valmistamisel. Matemaatiliselt täpsed õmblused on joondatud kindla mustri ja ventileerimisavade järgi, meenutades samal ajal sõidukile iseloomulikku iluvõret.

Ukse sulgemise helitehnoloogia

Uks on sisuliselt juhi esimene kontakt sõidukiga, mistõttu peab isegi ukse sulgemine olema meeldiv kogemus. Niisiis tegid Lexuse insenerid koostööd neuroteadlastega, et leida autojuhtide jaoks kõige kõrvupaitavam ukse sulgemise heli. Selle saavutamiseks kasutati uuringuid ajulainete kohta ja selgitati välja, milline peab olema ukse kuju ja asend, et saavutada täpselt õige heli.

Juhtmevaba valgustusega nupp

UX 300e varustustasemel Luxury on ventilatsiooniava reguleerimise nupp valgustatud juhtmevaba LED-iga, mis töötab elektrilise induktsiooni abil. See väike, kuid läbimõeldud detail aitab eesistujatel märgata ventilatsiooni nuppu pimedas ja muudab nupu visuaalselt märksa suuremaks.

Reisijatega arvestavad klaasipuhastid

Automaatse anduriga varustatud UX 300e klaasipuhasti süsteem aeglustab vihmapiiskade vähenemisel klaasipuhastite tööd tasapisi, et mitte häirida juhi keskendumist. Lisaks jäävad klaasipuhastid ukse avamisel automaatselt seisma, et vältida autosse sisenevate või sealt väljuvate reisijate pritsimist.

Detailselt läbimõeldud tagaluuk

Tagaluugi sujuvaks tööks mõõdetakse iga UX 300e tagaluuki ja tagaluugi ava enne monteerimist umbes 200 erinevas võrdluspunktis. Kasutatav digitaalne mõõteseade võimaldab temperatuuri ja niiskust mõõta koguni igal minutil. Nende andmete põhjal saavad Lexuse meistrid paigaldada tagaluugi täpselt õigesse asendisse, et see töötaks suurepäraselt veel aastaid.

Esimene premium-klassi täiselektriline auto, mis on valminud Jaapanis

Uus mudel tugevdab veelgi Lexuse rolli alternatiivsete jõuülekannete väljatöötamisel. Aluseks on 15-aastane kogemus elektrienergiaga, mille tulemusena on valminud juba 10 iselaadivat hübriidmudelit, millest mitmel on juba neljanda põlvkonna hübriidajamid. Uue täiselektrilise UX 300e loomine ja elektrienergial põhinevate sõidukite arendamine on selgelt mõjutatud Jaapani kultuurist koos sellele omase disaini ja materjalidega.

Esimene Lexuse elektriauto UX 300e jõuab Baltikumis müüki 2021. aastal.

Head Uudised GoodNews