1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Invamessi külastajad saavad tutvuda looduse õppeprogrammidega
Invamessi külastajad saavad tutvuda looduse õppeprogrammidega

Invamessi külastajad saavad tutvuda looduse õppeprogrammidega

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Tallinnas täna algaval kahepäevasel Invamessil 2014 tutvustab MTÜ Ökokratt Puhta vee teemapargi 26 looduse õppeprogrammiga, mis kõik on kohandatavad puuetega inimestele.

Õppeprogrammide kohandamisel puuetega inimestele kaasati Türi toimetulekukooli, Salukooli, SA Harakakodu ja MTÜ Eesti Omastehoolduse spetsialiste. Õppeprogrammid pakuvad puuetega inimestele looduse õpet aktiivõppe vormis teadmiste, oskuste, kogemuse, vaatluste, jäljendamise ja eneseteostuse läbi. Erinevates programmides õpitakse näiteks vee ringkäiku looduses, taimi ja loomi, loodushääli, säästva arengu põhitõdesid, looduslikest materjalidest meisterdamist, oma meelte kasutamist ja palju muud, julgustades puuetega inimesi seeläbi aktiivsemalt ühiskonnaelus osalema.

Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimehe Monika Haukanõmme sõnul on invamessi eesmärk suurendada puuetega inimeste, nende pereliikmete ja valdkonna spetsialistide teadlikkust teenustest ja toodetest.

“Oluline on tõsta teadlikkust loodusõppe mõjust puudega inimestele ja turvalisest liikumisest looduses, mis on kaheldamatult teraapilise toimega või aitavad koriluse läbi leida lisa toidulauale, tõstes puuetega inimeste elukvaliteeti. Üheks selliseks näiteks on Invamessil tutvustatav Puhta vee teemapark,“ selgitas Haukanõmm.

MTÜ Eesti Omastehooldus juhatuse liikme Helle Lepiku sõnul on puhta vee teemapark teenuste arendamisel ja pakkumisel arvestatud erivajadustega inimestega ja omastehooldajatega, info levitamisel ollakse aktiivsed, tehakse koostööd sihtgrupiga tehes selgitustööd ühiskonnaliikmete hulgas arvestamaks lähedase pereliikme hooldusega seotud inimestega.

Puhta vee teemapark on puhta vee temaatikale keskenduv teaduspark, mille keskus paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas, ulatudes 10 kilomeetri raadiuses paiknevate tegevuskohtadega Järva-Jaani, Tamsalu ja Väike-Maarja valda ning kahte maakonda – Järva ning Lääne-Viru maakonda. Puhta vee teemapargi rajamisse ja arendamisse on alates 2010. aastast olnud kaasatud vabatahtlikud, äriühingud ning MTÜ Ökokratt.

Head Uudised GoodNews