1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. IPU assamblee keskendub haridusele ja soolisele võrdõiguslikkusele
IPU assamblee keskendub haridusele ja soolisele võrdõiguslikkusele

IPU assamblee keskendub haridusele ja soolisele võrdõiguslikkusele

Parlamentidevahelise Liidu (IPU) Eesti delegatsiooni liikmed võtavad sel nädalal osa Katari pealinnas Dohas toimuvast IPU 140. assambleest, kus peateemadena on arutlusel demokraatia, rahu, haridus ja keskkonnahoid.

Delegatsiooni esimehe Helmen Küti sõnul peavad riigid tegema koostööd, et kõigile oleks tagatud õigused isikuvabadusele, turvalisusele, haridusele ja võrdsele kohtlemisele. „Seni, kuni maailmas eksisteerib riike ja regioone, kus neid põhiväärtusi ei hinnata või eiratakse, on selle probleemi lahendamisel just parlamentide koostööl eriti oluline roll,“ sõnas Kütt.

Assambleel kaalutakse ka võimalusi, kuidas julgustada naisi poliitikaga tegelema. „Hiljutise IPU analüüsi järgi on naiste osakaal Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika parlamentides 18 protsenti. Veel 1995. aastal oli naisi nende riikide rahvaesindustes vaid 4 protsenti. Edusammud on küll nähtavad, kuid pole kaugeltki piisavad ja assamblee püüabki leida lahendusi, et naised ei pelgaks poliitikas kaasa lüüa,“ rääkis Kütt.

Lisaks käsitleb assamblee terrorismivastast võitlust, inimõiguste tagamist ja taastuvenergiasse investeerimist.

Eestit esindavad assambleel veel Toomas Kivimägi ja Marika Tuus-Laul.

IPU on vanim ja suurim parlamente ühendav organisatsioon, mis loodi 130 aastat tagasi ning koondab 178 liikmesriiki üle kogu maailma. Eesti kuulus liitu aastatel 1921–1940 ja taastas liikmelisuse peale taasiseseisvumist 1991. aastal.

Head Uudised GoodNews