1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Itaalia muusik Tommaso Primavera elust Eestis: olen Eestile võimaluse eest väga tänulik
Itaalia muusik Tommaso Primavera elust Eestis: olen Eestile võimaluse eest väga tänulik

Itaalia muusik Tommaso Primavera elust Eestis: olen Eestile võimaluse eest väga tänulik

tommaso-primavera
Tommaso Primavera / Foto: Markus Sein

Sel suvel avas Tallinna vanalinnas uksed uus pianobaar “Bart”. Pianobaari omanik on Itaaliast paari aasta eest Eestisse kolinud andekas pianist ja laulja Tommaso Primavera. „“Bart“ pianobaar on koht, kus 5 päeva nädalas kõlab terve öö vältel live-muusika ja saab nautida kvaliteetseid veine,” räägib Tommaso.

Tommaso Primavera on suurepärane pianist Itaaliast, kelle lauluhääl ei jäta kedagi külmaks. Aastast 1985 on Tommaso esinenud Itaalia suurimates klubides, hotellides ja restoranides. Tema repertuaaris on nii Itaalia, Prantsuse kui ka Hispaania, Ladina-Ameerika ja Brasiilia lugusid ja ta on mänginud ka näiteks Tai kuninga auks. Tomasso tuli mõne aasta eest Eestisse ja leidis siit teise kodumaa.

Tomasso, olete elanud Eestis juba mõned aastad. Kuidas te siia sattusite?

Kaks aastat tagasi otsustasin Itaaliast lahkuda, sest seal oli väga keeruline olukord, kuigi minu eestlannast kihlatu, kes minuga sel hetkel Itaalias elas, ei tahtnud sealt ära tulla. Ma suutsin teda siiski veenda, et meil on unikaalne võimalus praegu Eestisse minna ja nii me siia tulime. Olen pianist, seega ei olnud väga keeruline leida siin sobiliku tööd. Esimene koht, kus tööle asusin oli NYC Piano Bar. Otsus lõplikult Eestisse jääda sai samuti sellel perioodil langetatud. Olen mänginud ka Chicago 1933, Glazz ja Massimo restoranides. Oman sellel alal 33 aastat kogemust ja seda hinnati siin väga vääriliselt. Tänaseks päevaks olen üks Bart Piano omanikest ja saan oma tööd siin igapäevaselt teha.

Kuidas võrdlete Eesti ja Itaalia publikut?

Eestlased armastavad Itaalia kultuuri, nad väga armastavad, kui ma mängin Toto Cutugno ja Adriano Celentano laule. Minu iseloom erineb väga palju Eesti muusikute omast, keda olen kuulanud (ma ei pea siin silmas professionaale), üldjuhul nad mängivad iseendale, mina mängin ja laulan publikule. Tahan, et inimesed saaksid minu esinemisest tõelise elamuse, kuid oleksid ka ise osake sellest. Tagasiside on mulle väga oluline, ma räägin publikuga väga palju, küsin, mis laule nad eelistavad. Alati suhtlen nendega otse, kutsun neid endaga kaasa laulma ja loon sellest kooslusest kohe peo — mida rohkem inimesi, seda kergem on luua õiget meeleolu. See on eestlasele uutmoodi kogemus pidutsemiseks. Paljud esinejad baarides ja restoranides tulevad kohale laululistiga ja hakkavad seda ette kandma — ma ei ole seda kunagi teinud, ma alati vaatan oma publikule otsa ja hakkan musitseerima neid tunnetades. Ma kutsun inimesed nii-öelda oma maailma.

Kas teil on olemas lemmiklaul mida laulda?

Ei (naerab), mu repertuaar koosneb 2000 laulust ja võimatu on valida sellise numbri seast. Ma hindan väga publikuga suhtlemist ja mulle meeldib olla olukorras ja hetkes. Ma ei seo seda konkreetse lauluga.

Kas see on rohkem Teie töö või hobi?

See on minu töö, mida ma väga armastan. Itaalias olin itaalia keele ja ajaloo professor, mul on Masters Degree sellel erialal. Kuid Itaalias ei ole hetkel mulle sellist tööd, võib olla kuskil väikeses erakoolis, kuid siis ei ole võimalik selle palga eest ära elada. Muusika on minu töö ja minu rahaallikas. Avasin oma bändiga Toto Gutugno konserdi ja me saime väga sooja vastuvõtu osaliseks 10 000 kuulaja ees. Itaalias ei oleks mul kunagi sellist võimalust olnud. Eestis algas minu teine elu. Olen 46 aastat vana ja olen Eestile väga tänulik selle võimaluse eest. Kui oleksin jäänud Itaaliasse, oleksin suures frustratsioonis.

Elviira Eessaar, Jüri Kukk 

Head Uudised GoodNews