1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jänedal toimuvad juuli viimasel nädalavahetusel tavakohaselt talupäevad
Jänedal toimuvad juuli viimasel nädalavahetusel tavakohaselt talupäevad

Jänedal toimuvad juuli viimasel nädalavahetusel tavakohaselt talupäevad

Eeloleval nädalavahetusel ootab Jänedal talupäevalisi lisaks maitsvale talutoodangule, huvitavatele taimedele ja käsitööle ka esimest korda Eestis toimuv muuseumi kirbuturg.

Tavakohaselt võõrustab Jäneda juulikuu viimasel nädalavahetusel ehk sel aastal 31. juulil ja 1. augustil Eestimaa talupidajaid, põllumehi ja maaelust lugupidavat linnarahvast ning sisustab kaks üritusterohket suvepäeva iidse mõisapargi puude all. Aastal 1992 alguse saanud talupäevad võivad uhkusega tituleerida end ühe pikema traditsiooniga, katkematult ja samas paigas toimuv suurüritusena Eestis.

„Kuna ära on jäänud ja jäävad suurlaadad Luigel, Antslas, Palamusel, siis on kauplejate huvi Jänedal toimuvate talupäevade vastu väga suur. Kauplejate vähesuse üle kurta ei saa, neid tuleb ka Lätist ja Leedust,” ütleb ürituse peakorraldaja Enno Must.

Traditsiooniliselt pakutakse talupäevadel ehedat ja maitsvat talutoodangut, on sinki, vorsti, suitsuliha ja -kala, aiasaadusi. puukoolid toovad müüki oma toodangu ja käsitöötegijad aitavad kasvatada veimevakka.

Musta sõnul on vaatamiseks kohal ka uusim talutehnika. Lastele pakuvad rõõmu lastealal atraktsioonid ja ponisõit. Kel polnud võimalik külastada mammograafibussi või seni veel on vaktsineerimata, siis mõlemat võimalust saab talupäeval kasutada, kui ette näidata isikuttõendav dokument.

Muuseum kutsub kirbuturule

Nagu ka varasematel aastatel, on lisaks tehnikanäitusele ja talutoodangu müügile avatud käsitöökeskus Musta Täku talli ülakorrusel. Uudistada saab kootud vaipade näitus-müüki, vaadata, kuidas meistrite käe all valmib niplispits ja viia koju kaasa uued teadmised puidunikerdamisest.

Ostlemise vahepeal tasub sammud seada Jäneda mõisa, kus on vaadata mitu huvitavat näitust. Kohalikele pakub kindlasti huvi tarbegraafiku Erika Klementi Urbukse ja Nelijärve kandi loodusest tehtud akvarellide näitusmüük. Kunstistuudio Bastor näitus „Eesti vanasõnad”, Tapa muusika- ja kunstikooli täiskasvanute kunstiringi looming on vaid osa Jäneda lossis vaatamiseks olevatest näitustest. Mõisa muuseumi juht Georgi Särekanno viib nii laupäeval kui ka pühapäeval kuni laadapäeva lõpuni igal täistunnil huvilised mõisatuurile. Kuna Jäneda lossi planetaarium-kontserdisaal on jälle korda tehtud, siis on see ka külastajatele avatud.

„Esmakordselt toimub ka muuseumi kirbuturg, mida minu teada pole Eestis varem tehtud. Muuseumis on selliseid asju, mida hoida pole mõtet. Kirbuturult saab osta näiteks vana pressraua, lipse, raamatuid, muud huvitavat kraami,” lubab Särekanno, kes lähipäevadel otsib läbi kõik riiulid ja nurgad, et müüki minevate asjade hulgas oleks selliseid, mis ostjal panevad silmad särama.

Kui uusim talutehnika vaadatud, turukott head-paremat taludes kasvatatud söögikraami täis, võib laupäeval vaadata-kuulata välilaval Nedsaja Küla Bändi, temperamentseid kõhu- ja mustlastantsijaid, lõõtsameest Tiit Animäge. Lehtse Kammerkoor esitab katkendeid Boris Kõrveri operetist „Ainult unistus”. Laupäeva õhtul toimub mõnus talupäeva simman Erich Kriegeri laulude saatel Musta Täku tallis.

Fotosid eelmisest aastast saab vaadata SIIT.

Head Uudised GoodNews