1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JUBA SEL LAUPÄEVAL! Valged mõmmikud ootavad laupäeval Jääkaru päevale
JUBA SEL LAUPÄEVAL! Valged mõmmikud ootavad laupäeval Jääkaru päevale

JUBA SEL LAUPÄEVAL! Valged mõmmikud ootavad laupäeval Jääkaru päevale

Jääkaruplika_2Kuigi jääkarud on väidetavalt kõigist karuliikidest noorimad, lähevad nad eelseisval laupäeval mõneks ajaks tagasi minevikku — nimelt toimub järjekordne Jääkaru Päev Tartumaal Saadjärve kadal asuvas Jääaja Keskuses. Seega jääd ja külma kohtab nii keskuses sees kui väljas ning päevakangelane ongi suur valge mõmmik, keda kohapeal esindab legendaarse Tallinna loomaaias elanud isakaru Franzi topis.

Jääaja keskuses jooksevad seekord kõik teemad kokku — kliimamuutused mõjutavad hetkel loomariigis kõige enam just jääkarusid, kes tegutsevad üha enam sulavatel jääväljadel. Ürituse korraldajad leiavad, et mida rohkem saavad inimesed sellest teavet, seda rohkem õpivad nad loodust ja loomi hindama.

Jääkaru päeval peavad kõnet kaks kõigile loomasõpradele tuntud meest — Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal ja zooloog Aleksei Turovski ning “Jääkarule uus kodu” projektist räägib selle eestvedaja Veronika Padar. “Antud projekt on andnud mulle laiema teadmise, mis toimub üldse maailmas jääkarudega ja kui ohustatud liik nad praeguseks juba on,” seletab Veronika. “Eks kõige säravam tunne ilmselt tuleb ikka siis, kui uus polaarium valmis saab ja karud oma uude elamisse ümber kolivad.”

Jääkaruplika_4

Aastakümneid loomaaias jääkarudega kõrvuti elanud direktor Mati Kaal tuletab meelde, et tänu kliimasoojenemisele jääb arktiline jäämüts aina pisemaks ja vähenevad ka selle servades elavate jääkarude elupaigad. Mis aga puutub nüüdseks juba kindlalt loomaaeda rajatavasse polaariumi, siis selles hakkavad isakaru Nord, emakaru Friida ja karutüdruk Nora direktori jutu järgi ennast tundma peaaegu nagu Põhjalas.

Jääkaruplika_10

Kuna Jääaja Keskuse maja on suur, saavad suured ja väikesed jääkarusõbrad osaleda viktoriinides, meisterdada töötubades, sealhulgas ka tuntud skulptori Tauno Kangro käe all, kinos on võimalik vaadata loodusfilme ning tutvustavate rännakute kaudu keskuse majas saab ülevaate jääajast ja muust nende seinte vahel toimuvast. Õhtu lõpetab meteoroloog, polaaruurija ja teadusfotograaf Timo Palo, kes räägib oma kohtumistest jääkarudega nende kodumaal põhjamerede ääres.

Jääkaruplika_8

Iga külastaja saab panustada jääkarude toetuseks, sest 50% antud päeva külastajate piletitulust annab Jääaja Keskus jääkarude hüvanguks. Jääkarude päev algab kell 11 ja otsad tõmmatakse kokku kell 18, toimumise koht aga on Tartumaal Saadjärve kaldal Äksi alevikus asuvas Jääaja Keskuses.

Head Uudised GoodNews