1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Jüri Ratas osaleb Balti riikide ja Poola parlamentide esimeeste kohtumisel Varssavis
Jüri Ratas osaleb Balti riikide ja Poola parlamentide esimeeste kohtumisel Varssavis

Jüri Ratas osaleb Balti riikide ja Poola parlamentide esimeeste kohtumisel Varssavis

Riigikogu esimees Jüri Ratas osaleb esmaspäeval Varssavis Balti riikide ja Poola parlamentide esimeeste kohtumisel, kus arutatakse, kuidas tõhustada praeguses keerulises julgeolekuolukorras nelja riigi parlamentaarset koostööd.

Ratase sõnul on Venemaa kallaletung Ukrainale muutnud kardinaalselt Euroopa julgeolekukeskkonda ning seetõttu on meie piirkonna riikide tihe koostöö eriti oluline. “Alates Venemaa täiemahulise sõja algusest Ukrainas on Eesti, Läti, Leedu ja Poola toetanud igakülgselt Ukrainat ning tegutsenud aktiivselt selle nimel, et Venemaad nii poliitiliselt kui ka majanduslikult üha enam survestada, tõsta seeläbi agressiooni hinda ja sillutada teed Ukraina võidule,” ütles ta.

Ratas märkis, et kuna Venemaa ei ole sõda veel kaotanud, tuleb rahvusvahelisel areenil tööd jätkata ning seda on arukas teha piirkonna riikide tõhusas ja senisest veelgi paremini koordineeritud koostöös. Samuti on koostöö tema sõnul vajalik piirkonna julgeoleku, aga ka ühendatuse, energiasõltumatuse ja majanduskoostöö tugevdamiseks.

Parlamentide esimeeste kohtumisel arutataksegi esmaspäeval praegustele geopoliitilistele ohtudele vastamiseks riikide koostöö, sealhulgas parlamentide koostöö arendamist. Eraldi räägitakse parlamentaarse diplomaatia võimalustest mõjutada strateegilisi küsimusi rahvusvahelisel tasemel. Kohtumise lõpus plaanivad nelja riigi spiikrid vastu võtta ühisavalduse.

Lisaks Ratasele osalevad Varssavis toimuval kohtumisel Edvards Smiltēns Läti, Viktorija Čmilytė-Nielsen Leedu ja Elżbieta Witek Poola parlamendist.

Head Uudised GoodNews