1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Just Film toob Eesti ja maailma noored filmitegijad ühe katuse alla
Just Film toob Eesti ja maailma noored filmitegijad ühe katuse alla

Just Film toob Eesti ja maailma noored filmitegijad ühe katuse alla

Pimedate Ööde filmifestivali suurim alafestival, noorte- ja lastefilmide festival Just Film avab tänasest avaliku konkursi kaudu noortele filmitegijatele ukse rahvusvahelisse filmimaailma. Sel aastal on esmakordselt #noorfilmitegija võistlusprogrammi oodatud kandideerima noored nii Eestist kui ka väljastpoolt. Tegu on ainulaadse võimalusega saada osaks meie regiooni suurimast A-kategooria filmifestivalist.

Just Filmi #noorfilmitegija eriprogramm algatati 2021. aastal eesmärgiga tuua suurele kinolinale Eesti noorte enda tehtud lühifilmid. Sellega paralleelselt kutsuti koos Swedbankiga ellu Just Filmi stipendiumikonkurss, et rahaliselt toetada noorte ideede teostamist. Hetkel on avatud kandideerimine 2023. aasta I vooru stipendiumile. Möödunud aastal linastus 22. Just Filmi #noorfilmitegija programmis 13 koolinoorte filmi kahel välja müüdud seansil, millest 9 olid sinna jõudnud just stipendiumikonkursi kaudu. Lisaks pääsesid programmi kohalike noorte filmifestivalide võidutööd.

Just Film 2022 #noorfilmitegija programmi võidufilmi režissöör Mattias Nurga (paremal). Foto: PÖFF

Sel aastal avab Just Film ukse kõigile noortele Eestist ja väljastpoolt vanuses 7-19 aastat, kes soovivad oma filmiga pääseda Põhja-Euroopa suurimale filmifestivalile. Alates 1. märtsist on võimalik oma lühifilm festivalile esitada kõigil noortel filmitegijatel.

“Just Film on globaalne noorte filmitegijate kohtumiskoht ja maailmatasemel noortefilmide festival,” sõnab Just Filmi tegevjuht Mikk Granström. Ta lisab: “Unistada ja mõelda tuleb suurelt. Nii olemegi tõstnud #noorfilmitegija programmi rahvusvahelisele tasemele, et kõigil koolinoortel üle maailma oleks võimalik kandideerida A-kategooria filmifestivalile.” Žanri valikul piiranguid ei ole. Küll aga on oluline, et kandideerivad filmid poleks varasemalt ühelgi teisel filmifestivalil linastunud ega muul moel olnud laiemale publikule kättesaadavad.

Kõiki esitatud filme analüüsib ümarlaua taga Just Filmi programmimeeskond, valides välja parimad, kes asuvad võistlustulle stipendiumikonkursi ja kohalike festivalide paremikuga. Möödunud aastal anti #noorfilmitegija peaauhind esmakordselt välja PÖFFi ametlikul lõpugalal.

Lisaks suurepärasele võimalusele tuua filmid esmaesitlusele rahvusvahelisel filmifestivalil, saavad programmi valitud filmitegijad ligipääsu siinse regiooni suurimale filmitööstuse kokkutulekule Industry@Tallinn. Sel aastal alustab ka Just Filmi oma Industry programm, mille üheks osaks on spetsiaalselt noortele filmitegijatele korraldatud koolituspäev, andes neile harukordse võimaluse ennast professionaalide käe all täiendada ja laiendada oma erialast võrgustikku.

  • Just Film toimub tänavu 3.-19. novembril.
Head Uudised GoodNews