1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuur
  4. Juulikuine arhitektuurimuuseum: “Võimu vaatlus”, Lapin ja muu
Juulikuine arhitektuurimuuseum: “Võimu vaatlus”, Lapin ja muu

Juulikuine arhitektuurimuuseum: “Võimu vaatlus”, Lapin ja muu

Juulis kutsub Eesti Arhitektuurimuuseum vaatama näitust Eesti kaasaegsest arhitektuurist läbi tuleviku prisma: „Majad, mida me vajame“.

Esimene selle näituse teos, arhitekti ja kunstniku Leonhard Lapini arhitektoon „30“ on juba muuseumimaja ees. Leonhard Lapin kui 30 aastat tagasi üks muuseumi rajamise mõtte suuremaid toetajaid sai võimaluse teha oma objekt soolalao ette. Lapin oli üks esimesi, kes soolalao hoone 1991. aastal seni inimestele suletud olnud sadama alalt avastas. Tänaseks on soolaladu arhitektuurimuuseumi kodu olnud 25 aastat.

Muuseumi galeriikorrusel ootab külastajaid muuseumi fotokogul põhinev näitus „Võimu vaatlus“. Kuraator Ingel Vaikla on väljapanekuks valinud 460 fotot muuseumi fotokogust. Näitus on tore viis avada arhiivi pimedaid sahtleid avalikkusele. „Ma ei võtnud endale arhitektuuriajaloolise rolli, vaid vaatasin seda materjali puht visuaalselt,“ ütles videokunstnik Ingel Vaikla, kes üritas neile fotodele läheneda pigem suure uudishimuga.

Püsinäitused

Esimesel külastusel või järgnevatel leiab avastusrõõmu muuseumi esimese korruse püsinäitusel „Elav ruum“, kus tähelepanu keskmes on maketid. Kui päriselus on väga raske saada ülevaadet majast kui tervikust, siis makett on justkui nukumaja, mille abil saab aimu nii mahust kui ka vormist. Üksikehitiste makettidele lisaks on palju ka elukvartalite makette, aga ka terve Tallinna kesklinna makett.

Keldrikorruse hariduslik näitus „Uuri ruumi!“ suunab igas vanuses uudishimulikke arhitektuuri uurima, mõistatama peidetud ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, teada saama, kuidas kujuneb maja vereringe ning millised ruumid ja lõhnad kuidas kokku käivad. Näituse trump on ajalooline võlvkelder, mis loob näitusele kordumatu atmosfääri.

Jätkub muuseumi 30. aastapäeva väike maketituur, kus esitletakse iga kuu muuseumikogu seni vähem eksponeeritud makette. Juulis näeb Eesti Põllumajanduse Akadeemia (nüüd Eesti Maaülikool) õppehoonet Tartus. Arhitekt Valve Pormeistri Eesti Maaehitusprojektis projekteeritud metsamajanduse ja maaparanduse teaduskonna õppehoone valmis 1983. aastal. Maaülikool andis maketi 2019. aastal muuseumile.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipoe aina täienev arhitektuurikirjanduse ja meenete valik ootab ostjaid. Värskeim lisandus on näituse „Majad, mida me vajame“ kataloog, samuti on müügil uued erialaajakirjad ja varasemad raamatud Eesti arhitektidest.

Head Uudised GoodNews