1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kaitseminister Luik arutas NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajaga Euroopa julgeolekut
Kaitseminister Luik arutas NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajaga Euroopa julgeolekut

Kaitseminister Luik arutas NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajaga Euroopa julgeolekut

Kaitseminister Jüri Luik ja kaitseväejuhtaja kindralmajor Martin Herem kõnelesid 15. jaanuaril NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) kindral Tod Waltersiga NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamisest Läänemere piirkonnas. Lisaks räägiti ka Venemaa planeeritud suurõppusest Zapad, mis viiakse läbi sügisel NATO piiride lähistel ning mille käigus harjutatakse suuremahulist lahingutegevust NATO vastu.

„Vaatamata kõikidele väljakutsetele uuel ja möödunud aastal on NATO heidutus- ja kaitsehoiak ning liitlasriikide vaheline koostöö olnud tõhus, mis näitab alliansi väga head reageerimis- ja kohanemisvõimet,“ lausus kaitseminister Jüri Luik.

NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) märkis ära, et Läänemere piirkonna julgeolek on NATOs väga olulisel kohal ning jätkatakse allianssi heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist meie piirkonnas. Mainiti ka ära, et käesoleval aastal tuleb väga pingsalt jälgida meie naaberriigi tegevusi, mil nad korraldavad suurõppuse Zapad ja harjutavad sõjategevust NATO vastu.

Kindralmajor Herem lisas, et NATO valmidus- ja kaitsevõime hoidmiseks on oluline jätkata planeeritud õppuste ja tegevustega. Kaitseväejuhataja tõi näitena esile möödunud aastal toimunud NATO lahingugrupi ja kaitseväe õppused Lätis, mille käigus suudeti jätkata väljaõppega ja samal ajal vältida viirusesse nakatumist. Samuti kiitis Herem USA raketipatarei (MLRS) õppust Eestis möödunud sügisel, mis andis ainulaadse väljaõppevõimaluse kaitseväele.

Lisaks kõneleti ka NATO liitlasvägede kohalolekust Balti riikides ja Poolas ning Balti õhuturbemissiooni läbiviimisest meie õhuruumis.

Alates 2017. aastast on Eestis paiknenud pataljoni suurune NATO liitlasvägede lahingugrupp, millest suurema osa moodustavad Ühendkuningriigi maaväed koos Taani ja Prantsusmaa üksustega. Lisaks on alates allianssiga liitumisest 2004. aastal Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvanud NATO liitlaste hävitajad. Praegu osalevad Balti õhuturbemissioonil Ämarist Saksamaa Eurofigther Typhoon hävitajad.

Head Uudised GoodNews