1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kanal 2 uue kodumaise doksarja „Pöördepunkt“ esimene osa sukeldub 90ndate Eestisse
Kanal 2 uue kodumaise doksarja „Pöördepunkt“ esimene osa sukeldub 90ndate Eestisse

Kanal 2 uue kodumaise doksarja „Pöördepunkt“ esimene osa sukeldub 90ndate Eestisse

Täna kell 20.00 alustab Kanal 2s uus avameelne saatesari „Pöördepunkt“, mis võtab igal neljapäeval luubi alla nende inimeste lood, kes on kogenud oma elus tõelist raputust. Esimesena räägib oma värvika loo kunagise Viljandi laenujõugu liige William Koval: “Arvasin, et 25ndat eluaastat ma ei näegi!”

Saatesarja autorite sõnul on “Pöördepunkti” esimene osa pühendatud kõikidele kaheksakümnendatel aastatel sündinud eestlastele, nende emadele-isadele, vanaemadele ja vanaisadele. “Tänapäeva noored võibolla ei kujuta ettegi, mida tähendas olla teismeline 90ndate aastate kauboikapitalistlikus Eestis. Nii mõnegi lapse jaoks oli see tõeline ellujäämislaager,“ ütleb saate produtsent Sander Valge. “Samal ajal kui vanemad elu eest tööd rabasid, kasvatasid nende lapsi VHS kassettide peal automaate täristavad Hollywoodi märulikangelased ja elu ise. Oli ju tegemist ajaga, kui tabloidides särasid kõrvuti kultuuritegelased, uusrikkad ning allilmaautoriteedid. Paljud tolle aja teismelised noormehed vaatasid viimastele alt üles! Kui võtta need üsnagi nihkes väärtushinnangud ning lisada sinna juurde veel alkohol, mida lapsed toona päris suurtes kogustes tarbisid, siis on see kõik kokku üks väga ohtlik kokteil. Juhtus palju õnnetusi, vägivaldseid lööminguid jne. Ütleb ju saate peategelane William Koval isegi, et suhtumine ellu oli selline, et tõenäoliselt 25 eluaastat ta ei näegi!”

Saate toimetaja Martin Aare sõnul on „Pöördepunkti“ esimene episood reis sellesse noorde

Eestisse, millest väga palju ei räägita. Väga väärtuslikuks osutus ka Kovalite pere videoarhiiv. “See on õnneliku lõpuga lugu segasesse aega sündinud noormehest, kes sai omal nahal tunda kümneid tagasilööke, alustades vanemate lahkuminekust, tulevikuplaanide purunemisest ning oma koha leidmisest kuritegelikus maailmas, narkootikumide küüsi langemisest, läbipõlemisest. Saate kulminatsiooniks on kõige kriitilisemal momendil toimunud kannapööre.”

Saate tegijad soovitavad Villu jutustatud vägagi õpetlikku lugu vaadata kogu perega, kuid on veel üks tahk – „Pöördepunkti“ avaosa annab kindlasti vaimujõudu ka neile, kes ise oma eludega ummikusse sattunud on ja ei tea, kuidas edasi minna.

Doksari „Pöördepunkt“ alustab Kanal 2s täna kell 20.00, kohe pärast „Reporterit“.

Head Uudised GoodNews