1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kelgukoerad jõuavad talvefestivaliks Jõgevale
Kelgukoerad jõuavad talvefestivaliks Jõgevale

Kelgukoerad jõuavad talvefestivaliks Jõgevale

Talvefestivali illustratsioon14. veebruaril leiab Jõgeval Piiri pargis kruusaaugu ümbruses aset Külmalinna talvefestival ning Laiuse mäel võtavad isetehtud kelkudega mõõtu talvetrallitajad. Üllatusena on kohal koerarakend ja Külmavana. Lisaks saab maitsta lõkkes küpsetatud „Jõgeva kollaseid”.

Jõgeva linnapea Aare Olgo ütles, et sellises formaadis toimub talvefestival esimest korda. “Varasemalt on peetud nii Talvetralli kui Jääpurika festivali. Sel korral on Jõgeva linnavalitsus ja talveürituste korraldajad jõud ühendanud ning ühiselt tähistatakse 75 aasta möödumist külmarekordist. Nimelt registreeriti 1940. aasta 17. jaanuaril just Jõgeva ilmajaamas Eesti külmarekord -43,5 °C, mis on püsinud praeguseni. Talvenautlejatel tuleb aega varuda, sest lõbusaid ja kaasahaaravaid tegevusi jätkub terveks päevaks . Loodetavasti tuleb Talvefestivalile inimesi nii lähemalt kui ka kaugemalt, ” lausus linnapea.

Talvetrall Laiuse mäel

Kõigil huvilistel tasub hommikul kell 10 koguneda Laiuse mäele, kus algab Talvetralli kelguvõitlus. Kõik võistlusel osaleda soovijad peavad aga kogunema kell kaheksa. Talvetralli eestvedaja Sergei Jerjomin räägib, et võistlusest olenemata on kelgutama oodatud kõik pered ja lapsed. Avatud on kaks rada ning võistlejad ja kelgutajad üksteist segama ei hakka. Pigem saab lisaks enda liule kaasa elada ägedatele kelgumeeskondadele. „Võistlejate kelk peab olema juhitav, turvaline ja piduritega. Kindlasti peavad võistlejad kandma kiivreid,” täpsustab Sergei võistluse tingimusi. Isetehtud kelkude võistlusel selguvad parimad kiiruses ja pidurdamises. Politsei kiirusmõõdik registreerib kiireima ekipaaži ning pärast lõpujoont jälgitakse, kellel on kõige paremad pidurid. Lisaks hinnatakse ka kõige parema kujundusega liumasinaid ning kostüüme. Võistlema on oodatud nii asutuste kollektiivid, sõpruskonnad kui ka kõik kelgusõidust lugu pidavad inimesed. Sergei sõnul on praegustest registreerunutest kõige huvitavam seltskond Soome Yamaha motoklubi, kes tuleb oma meeskonna ja ägeda kelguga välja. „Meil on hea meel, et sel aastal toimub talvetrall koos külmalinna festivaliga. Siis on mõnus pärast kelgutamist linna tulla ja koos olla. Kruusaugu teema sobis meile hästi ning annab ka kaugelt tulnud kelgutajatele võimaluse linnas lõõgastamiseks,” lisas Jerjomin.

Kelgukoerad

Sel aastal on talvefestivalile tulemas ka kelgukoerad. Kaheksa koeraga kelgurakendil saavad huvilised kogeda vinget talvist kelgusõitu. Oma kelgukoertega tulevad Pärnumaalt Torist kohale Kersti ja Ain Reppo. Piiri pargis on koerarakendiga sõituks 600 m ring. Korraga mahub kelgu peale kolm last või vanem koos lapsega. Kelkude ette on rakendatud Alaska huskyd. „Need on tõelised kelgukoerad, libeda karvaga pikakoivalised töökoerad, kellele meeldib kihutada,” selgitab koerte omanik Kersti Reppo. Naise kinnitusel kartma ei pea, sest sõit on turvaline ja kuna see on mõeldud ka lastele, on sel korral kaasas rahulikumad koerad. Lisaks on koeraomanikud lubanud kaasa võtta abikelgu, mille peal saavad julgemad ise kaasa rallida või liuelda. Kersti sõnul soovivad nad kohalikele inimestele tutvustada Alaska huskysid ning koerarakendiga võistlemist. See on osalt tutvustus ka tuleval aastal Kuremaal toimuvale rahvusvahelisele koerarakendite võistlusele. Kersti sõnul on neil Jõgevale tulles hea võimalus ka Kuremaal võistlusrajaga tutvumiseks. Koeraomanik paneb aga kõigile huvilistele südamele, et ise ei tasu koeri silitama minna. Nad on tõsised töökoerad ning silitused jätavad neid ükskõikseks. Kindlasti ei tohiks armsale koerale süüa pakkuda ega kommi anda. Kuid loomasõprade rõõmuks võib koeri nii pildistada kui filmida ning kel soovi, võivad Aini ja Kerstiga kokku leppida ning koertega Pärnumaale Torisse lähemalt tutvuma minna. Koerarakendiga sõidu hind on üks euro.

Tuld, tantsu ja teatrit

Põhitegevused Piiri pargis ja kruusaaugus on kavandatud kella kolmeks. Selleks ajaks on kelgutrall Laiuse mäel lõppenud ning rahvas tasuta bussiga linna sõidutatud. Külalistele jagatakse sooja teed ja puljongit, väikese lisatasu eest saab osta suppi. Eksklusiivse maitseelamuse saab aga lõkkes küpsetatud Jõgeva kollastest kartulitest, mida just selleks päevaks valmistatakse. Kruusaugus toimuvad Jõgeva perekeskuse eestvedamisel vahvad võitlused lastele. Täiskasvanutel aitab sportliku meeleolu üleval hoida talvine teatevõistlus, mille korraldab Jõgeva spordikeskuse juhataja Priit Toru. „Võistkondadel tuleb nii suusatada kui kelgutada. Kolm parimat meeskonda saavad ka auhinnad,” rääkis Priit Toru. Lisaks võitlustele aitab hoogsate seltskondlike tantsudega sooja hoida Jõgevahe Pere. Külalinnale omaselt võisteldakse ka jääpurika sulatamises, kus selgitatakse välja parimad. Talveõhtuse mahub ka Jõgeva linnateatri etendus. Linnateater kannab ette 1981. aastal kirjutatud näärinäidendi, mis jutustab vaatajatele lustaka loo jääpurika seiklustest metsas. Näidendi nimi ongi „Jääpurika metsaseiklus”. Teatritüki lavastanud Janek Varblase sõnul on see igati sobilik etendus külmalinna talvefestivalil mängimiseks. „See on lõbus lugu, kuidas jääpurikas satub metsa. Muidu on purikad ikka linnas majade küljes. Aga nüüd on see tegelane metsas, kus hakkavad juhtuma põnevad asjad. Ühesõnaga – talle tutvustatakse metsaelu,” tutvustab lavastaja etendust. Ühe kummalise tegelasena astub üles ka Külmavana. Janek Varblase sõnul on algset tükki kärbitud ning kohendatud tänapäeva. Kokku astub jääpurika metsaseiklustest jutustavas lavastuses üles neli Jõgeva linnateatri näitlejat. Küünlakuusse ja sõbrapäeva toovad festivali õhtusse soojust ja valgust tuletantsijad. Lõpuks süüdatakse tuleskulptuurid, millega pannakse üritusele vaatemänguliselt särisev punkt.

Head Uudised GoodNews