1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KIRJANDUSLINN SOOVITAB I Priit Mikk: Paradiis oli alati nii vaikne ja omaette ja imelik, ta on seda siiamaani,
KIRJANDUSLINN SOOVITAB I Priit Mikk: Paradiis oli alati nii vaikne ja omaette ja imelik, ta on seda siiamaani,

KIRJANDUSLINN SOOVITAB I Priit Mikk: Paradiis oli alati nii vaikne ja omaette ja imelik, ta on seda siiamaani,

Kirjanduslinn Tartu septembrikuu lugemissoovitus on Tõnu Õnnepalu „Paradiis“. Seekord jagab elamust sihtasutuse Tartu 2024 juht Priit Mikk.

Priit Mikk põhjendab oma raamatuvalikut nii: „Raske on leida Tartust kaugemat kohta Eestis, kui seda on Kõpu poolsaar Hiiumaal. Tõnu Õnnepalu nimetab seda paika Paradiisiks. Olen ka ise hiidlaste järeltulija ja suvehiidlane ning nõustun sellega sajaprotsendiliselt. Paradiis on kaugel ning pisut kättesaamatu, aga samas seal viibides tunned end kui kuskil teises dimensioonis. Raamat viib lugeja kolmkümmend aastat ajas tagasi ning igaüks võib ennast kujutada Paradiisi koos selle aja, inimeste, looduse ja loomadega.“

Priit toob välja ka tsitaadi raamatust – võimaliku põhjuse, miks me sellele saarele aeg-ajalt põgeneme: „Paradiis oli alati nii vaikne ja omaette. Ja imelik, ta on seda siiamaani, kui kõik teised kohad on muutunud. Ta on jäänud veel vaiksemaks ja veel rohkem omaette.”

Tõnu Õnnepalu “Paradiis” on ilmunud Varraku kirjastuses 2012. aastal.

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade võrgustikku. Teiste soovitustega saab tutvuda siin, suuremat inspiratsiooni saab Tartu linnaraamatukogu lugemissoovituste blogist.

Järgmisena jagab oma lugemiselamust teadlane ja mahepõllumajanduse edendaja Anne Luik.

Head Uudised GoodNews