1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KOOS KOROONAST ÜLE I Toompere eriolukorrast: oleme kõik olnud tublid, aga peame veel pingutama
KOOS KOROONAST ÜLE I Toompere eriolukorrast: oleme kõik olnud tublid, aga peame veel pingutama

KOOS KOROONAST ÜLE I Toompere eriolukorrast: oleme kõik olnud tublid, aga peame veel pingutama

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juhataja Aivar Toompere andis eile, linnavolikogu korra- ja tarbijakaitsekomisjonile ülevaate – Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti tööst eriolukorra ajal.

Toompere sõnul oli eriolukorra kehtestamine kõigile ootamatu ja uudne, kusjuures mupole tõi see kaasa palju lisaülesandeid, samas sundis uus situatsioon kiiresti kogu organisatsiooni tööd ümber korraldama. Mupo tavapärastele ülesannetele – väljakutsete teenindamine, valesti parkimine, taksondus, romud, lemmikloomad, dokumendihaldus jne – lisandus täiesti uusi väljakutseid.

„Toitlustusettevõtete ja noorte kogunemiskohtade kontroll, spordi-mänguväljakute sulgemine ja järelevalve, toidupakkide jagamisele kaasaitamine, isikukaitsevahendite varu logistika korraldamine, vabatahtlike kaasamine ja droonivalve alustamine,“ loetles Toompere. „Lõpetasime piletite kontrollimise ühistranspordis ning suunasime vabanenud 8 inspektorit appi kriitilisematesse, suuremat inimressurssi nõudvate ülesannete täitmisse“.

Kõige töö- ja ressursimahukam ülesanne oli igapäevane spordi- ja mänguväljakute kontrollimine – seda tehti eriolukorra ajal 17 343 korral. Probleemsemad kohad olid Astangu moonalaod, Stroomi rand-park, Kivila ja Pae pargid ning Paljassaare ja Pirita jõekääru rohealad.

„Toitlustusasutuste järelevalve käis käsikäes ettevõtlusameti tublide töötajatega ja oli samuti igapäevane, kokku kontrolliti erinevaid toitlustusasutusi 7288-l korral. Enamus asutustest olid seadusekuulekad ja tublid – mõistsid olukorra tõsidust ning käitusid seaduskuulekalt, aga kahjuks oli ka seaduse eirajaid. Oli ka kurioosseid juhtumeid, kus korrakaitsjate saabudes peitsid kliendid end baaritöötaja palvel laudade ja treppide alla,“ ütles Toompere.

Kuna ajad olid ärevad, langes suur koormus juhtimiskeskuses töötavatele korrapidajatele, tippaegadel ületas kõnede arv ööpäevas 340 piiri ja seetõttu tuli tööle rakendada kolm lisa-korrapidajat. Kõik nad töötasid 12-tunniliste tsüklitega. „Tagantjärele analüüsides selgub, et meie korrapidajate koormus eriolukorra alguses oli ühe töötaja kohta suurem, kui Häirekeskuse spetsiaalselt COVID-i info jagamiseks loodud 1247 infotelefonil. Küsimusi oli seinast-seina ja tundus, et kui kuskilt mujalt nõu küsida ei osatud, siis helistati meie abinumbrile 14410. Eks me aitasime, nagu oskasime, ükski abivajaja ilma abita ei jäänud“.

Ka taksonduses olid suured ümberkorraldused – lõpetati inimeste kohapealne teenindamine ja vastu hakati võtma vaid elektroonilisi teenindaja- ja sõidukikaartide taotlusi. Suurenes hüppeliselt sõidukikaartidest loobujate arv – kokku laekus eriolukorra ajal 589 loobumisavaldust. Samas esitati sellel perioodil 507 uut taotlust. Jätkus varasematel aastatel väljastatud teenindajakaartide järelkontroll – mille käigus vaadati läbi 8280 teenindajakaarti, tuvastati 77 rikkumist, neist 51 peavad taksoteenuse osutamise lõpetama. „Positiivne oli, et sel perioodil jäi linn taksodest palju tühjemaks ja tööle jäid vaid need juhid, kellel olid kõik dokumendid korras. Seda kinnitas ka meie pisteline kontrollimine,“ ütles Toompere

Uudne oli 2+2 jälgimisel kasutusele võetud droonivalve – drooni kasutati patrullautoga raskesti ligipääsetavates kohtades või suurema maa-ala seireks, nagu Paljasssaare ja Pirita jõekäär või Astangu moonalaod, aga ka randades, kus vahemaad jalgsi läbimiseks pikad. Kokku lendas droon 182-l korral 143 tundi. „Drooni abil tuvastati kohad, kus oli märgata 2+2 nõude eiramist või inimeste kogunemist, misjärel käivitati kolmes keeles salvestatud viiruseteemaline hoiatus ja palve järgida 2+2 nõuet. Meie patrulli sõnul oli drooni kasutamine väga efektiivne,“ selgitas Toompere.

Positiivne üllatusmoment oli ameti jaoks see, et üleskutsele tulla mupo patrullidele vabatahtlikuna appi, reageeris palju asjalikke inimesi. „Ühel hetkel oli soovijaid nii palju, et tuli paratamatult teha valik meie spetsiifikat arvestades sobivamate või varasemat kogemust omavate vabatahtlike seast. Koostööpartneritena olid meile suureks abiks mobiilne noorsoogrupp, politsei, abipolitseinikud, Tallinna Ettevõtlusamet ja Tallinna Tuletõrjeühing. Siiras tänu neile kõigile, aga ka kõigile vabatahtlikele, keda kokku oli 38 ning kes panustasid meie abistamisse 879 töötunniga“.

Vähetähtis ei olnud ka isikukaitsevahendite logistika – linna ametiasutustele jagatavad kirurgilised maskid asusid kõik mupo laos ja väljastus toimus mupo peamajas. Kokku võeti vastu ca miljon isikukaitsevahendit ja väljastati 90-le erinevale asutusele. Laopinna nappuse tõttu tuli rentida täiendavad ruumid.

„Oluline info liikus hästi, igal hommikul andsime linnajuhtidele põhjaliku ülevaate ööpäeva sündmustest ja kontrolli tulemustest. Tuleb tõdeda, et huvi meie tegevuse vastu oli suur ja seda näitab ka meediakajastuste arv – meedias kajastati meid 425-l korral“.

Lisaülesannete täitmise kõrvalt jätkus mupol ressurssi tegeleda ka tavapäraste probleemide lahendamisega. Sel perioodil teenindati 1785 väljakutset, linnapildist saadi ära 226 romusõidukit ja tegeleti ka valesti parkijatega, kellest 2131 said ka hoiatustrahvi.

Toompere sõnul on ta oma organisatsiooniga rahul: „Tulime toime üle keskmiselt hästi, aga alati saab paremini. Küllap oleme nüüd ühe kogemuse võrra targemad ja tugevamad, teame ära, millised on veel parandamist ning tähelepanu vajavad kohad.“

Viimased paar kõnekat detaili lõpuks:

  • „Mupo patrullautode läbisõit suurenes võrreldes aastataguse ajaperioodiga üle kahe korra. Kui möödunud aastal sõideti läbi 32 265 km, siis sellel aastal samal perioodil 78 804 km, kusjuures sõidukite arv ei ole muutunud. Läbisõit suurenes 42 539 km võrra!
  • Ja teine huvitav detail – kasutasime ära üle 15 km hoiatuslinti – kasutusele läksid ka vanades värvides lattu jäänud varud. Kõige suurem rõõm on sellest, et meie töötajate tahe raskes ajahetkes oli tugev – tuli ju neist enamusel olla tööl eesliinil ja see, et meil ei olnud ühtegi nakatunut. Kuigi mitmete töötajate puhul tekkis kahtlus ja nad tuli saata testimisele. Õnneks olid kõik vastused negatiivsed.“

Mupo juhataja Aivar Toompere tänab kõiki inimesi kes mõistvalt suhtusid ametnike töösse, olid õiguskuulekad ja kutsusid ka kaaskodanikke kehtestatud nõuetest kinni pidama. Kuna oht ei ole möödas, siis ootab ta linlastelt sama käitumismalli jätkamist.

Head Uudised GoodNews