1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuidas riigi raha kokku hoida? Võimaldades teadlastele paremaid andmeid
Kuidas riigi raha kokku hoida? Võimaldades teadlastele paremaid andmeid

Kuidas riigi raha kokku hoida? Võimaldades teadlastele paremaid andmeid

Registripõhised andmed on usaldusväärsete teadustulemuste saamiseks töökindlamad kui küsitlusuuringute kaudu korjatavad andmed, kirjutab EBSi professor Kaire Põder Arenguseire Keskuse blogis.

Foto: Freepik

Haridusvaldkonna näitel võimaldaks registriandmete kvaliteedi arendamine ja nende andmete laiem kättesaadavus teadlaskonnale säästa raha küsitluste pealt. Alati ei peagi riik tellima, piisab teadlastele andmete kättesaadavaks tegemisest.

Haridusvaldkonna näitel võimaldaks registriandmete kvaliteedi arendamine ja nende andmete laiem kättesaadavus teadlaskonnale säästa raha küsitluste pealt.

EBSi professor Kaire Põder tõdeb, et näiteks rakendusuuringuid rahastatakse riiklikult kas konkurentsipõhiselt nn iludusvõistluse  korras või tellitakse läbi riigihanke. Püüdes mitte tendentslik olla, tellitakse tüüpiliselt uus küsitlusuuring koos seda kirjeldava analüüsiga, mis enamikul juhtudel koosneb risttabelitest ehk grupipõhiste keskmiste raporteerimisest ja tulpdiagrammidest. Mõlema tööriista abil saab edukalt näidata seost riigi tasemel keskmiste Nobeli auhinnatute ja keskmise šokolaadi tarbimise vahel.

Üha uutest küsitlusuuringutest päästaksid head registriandmed.

Head Uudised GoodNews