1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Lastemuuseum aitab mõista lapseks olemise eri tasandeid
Lastemuuseum aitab mõista lapseks olemise eri tasandeid

Lastemuuseum aitab mõista lapseks olemise eri tasandeid

Presidendipaar Alar ja Sirje Karis koos Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti ja muuseumi valmimisele kaasa aidanud lastega avasid 11. jaanuaril Kadriorus täielikult renoveeritud Lastemuuseum Miiamilla.

Foto: Meeli Küttim

Uue sisu saanud lastemuuseumi värske püsinäituse fookuses on laps ja teda ümbritsev maailm. Muuseumi juhataja Jane Meresmaa-Roosi sõnul pakuvad muuseumi teemaruumid kogu perele mitmekihilist avastamis- ja mängurõõmu.

Foto: Meeli Küttim

„Lastemuuseum aitab mõista lapseks olemise eri tasandeid. Püsinäitust luues kaasasime palju laste ideid, nii on tunda, et lapse käsi on igal pool mängus. Näiteks sisemaailm ja tundeelukad on kujundatud laste saadetud joonistuste järgi ja ka kõik muuseumi viidad on laste loodud. Muuseum suunab ka täiskasvanut koos lapsega mängima ja kogemusi saama. Tülisokid aitavad mängulisel moel pahandusi lahendada, tunnetemäng suunab üksteist paremini mõistma ja tööõnne masinal saab proovida laste lemmikameteid. Leidlikke lahendusi on muuseumis nii väikestele kui suurtele,“ tutvustas Meresmaa-Roos.

Foto: Meeli Küttim

Lastemuuseum Miiamilla avamisel osalenud president Alar Karis märkis, et Lastepark, mille kunagises peahoones Miiamilla asub, on loodud ligi 90 aasta eest osana presidendilinnakust. „Siinsetel mänguväljakutel ja karussellidel on üles kasvanud mitu põlvkonda eestlasi. Pered on harjunud siin lastega käima ja ilma päriselt lastele kuuluva muuseumita ei kujutaks Kadriorgu enam ettegi,“ lausus president Karis.

Siinsetel mänguväljakutel ja karussellidel on üles kasvanud mitu põlvkonda eestlasi. Pered on harjunud siin lastega käima ja ilma päriselt lastele kuuluva muuseumita ei kujutaks Kadriorgu enam ettegi.

Foto: Meeli Küttim

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart peab oluliseks, et Tallinna Linnamuuseumi koosseisu kuuluv lastemuuseum suunab vaimse tervise eest hoolt kandma juba väikelapseeas. „Kadrioru pargis asuv hoone on läbi ajaloo olnud koht lastele. Noortepargi paviljon, kus asub muuseum, ehitati omal ajal varasemate pargirajatiste lammutamisel üle jäänud materjalidest, mis oli toona väga uuenduslik. Ka tänapäeval on taaskasutamine ja ringmajandus moes,“ ütles Kõlvart.

Foto: Meeli Küttim

„Hea enesetunne algab emotsioonide äratundmisest ja nendega hakkama saamisest – lapsed õpivad loomulikumalt, mängu käigus ja vanemaid jäljendades. Lastemuuseumi tasub tulla kogu perega, sest siin pole mitte ainult kasulik, vaid ka väga lõbus,“ lisas abilinnapea Kaarel Oja.

2023. aastal oli muuseum põhjalikuks uuenduseks suletud. Eelmise püsiekspositsiooni 2009. aastast pärinevad ja külastajatele armsaks saanud eksponaadid pakuvad nüüd annetusena mängimisrõõmu Tallinna Lastekodu kasvandikele.

Foto: Meeli Küttim

Uue püsiekspositsiooni „Laste maailmaruumid“ kujunduse autor on loovagentuur Motor. Ekspositsiooni idee aitasid näituseks vormida Miiamilla juhataja Jane Meresmaa-Roos ja kaaskuraator Sireli Uusmaa. Mitu eksponaati sündis laste joonistusvõistluse tööde põhjal ja valmis kokku kogutud esemete abil – näiteks annetati muuseumile 10 kiikhobust kõikjalt vabariigist.

  • Lastemuuseum Miiamilla on suunatud 3-8 aasta vanuseid lapsi kasvatavatele peredele ja avatakse külastajatele 13. jaanuaril. Lahtiolekuajad on T–R 12–18 ja L–P 10–17. Muuseumis saab korraldada ka üritusi, näiteks tähistada sünnipäeva või lasteaia lõpetamist.
Head Uudised GoodNews