1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Lauri Nämi muudab Kuma raadio heade uudiste saate rammusaks
Lauri Nämi muudab Kuma raadio heade uudiste saate rammusaks

Lauri Nämi muudab Kuma raadio heade uudiste saate rammusaks

Foto: Kuma Foto
Foto: Kuma Foto

“See on üks rammus saade!” – just nimelt nii võtab järjekordse portaali GoodNews heade uudiste neljapäevase saate kokku Kuma raadio saatejuht Mati Palmet. Peale tema on mikrofonide ees taas positiivsusest pakatav reporter Monika Kuzmina ja üks eriti tugev mees, Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu liige Lauri Nämi.

Alati veidi-veidi sarkastiline Mati küsib kohe, et kas kaunis daam liigubki ringi selliste jõu- ja osavusalade härrasmeestega, sest on ju Monika varemgi saates käinud proffi tänavatantsija Joel Juhtiga ning ise treeninud taipoksi treeneri, Kevin Renno, käe all. Saatejuhi hinnangul mahuks Lauri raskekaalunumbritesse vähemalt kolm Monikat.

“Mulle meeldivad rammumehed ja kõik see, mida nad on saavutanud,” vastab särtsaks reporter ja järgmine küsimus on Matil juba jõumehele: “Oled sa väga tugev või lihtsalt tugev? Kas ületreenitud jõud probleemiks pole?” viidates seejuures mõnedele jõujuurikatele, kel kipuvad uksed pihku jääma. Lauri vastusest selgub, et ta on ikka väga tugev ja ette peab vaatama õlale patsutamisega.

Monika tunneb huvi, kuidas üks rammumees saab hakkama tipptasemel võistlemise, firma juhtimise ja kahe tütre kasvatamisega. Lauri vastusest ilmneb, et saab edukalt. Rammumees tegutseb õrnema soo toel ja üks tütardest on jõukatsumisel lastevõistluses isegi poistele ära teinud. Siit läheb jutt geneetikale ja saatejuht uurib, mis on rammumeheks saamise eelduseks – peab selleks olema suur ja raske?

“20 aastat trenni ja oledki tugev,” muigab Lauri, kuid nendib samas, et on ka muud vaja: “Paljud sõbrad on tahtnud ka kaasa lüüa, nad on vaeva näinud, aga kui geneetika ei sobi, kasvu ja jõudu pole, siis ikkagi rammumehena läbi ei löö.”

Järgmise teemana tuleb jutuks söök ja toidulisandid ning saatejuht Mati tahab teada, kui palju üks rammumees sööb ja miks luristavad tippsportlased pidevalt spordijooke. Lauri jutu järgi tarbib ta toidulisandeid söögijärgselt.

“Energiakulu on meeletu ja sööki lihtsalt ei jõua nii palju sisse jahvatada, lisandid annavad energiat,” selgitab ta. Ameeriklaste tehtud uuringute järgi kulub rammumehel korralikul võistlusel umbes 18 000 kilokalorit energiat. Jalgratturitel on see arv näiteks 10 000-12 000.

Nagu igal elualal, ei saa ka siin üle ega ümber rahast ja Monika uurib, kas võistlemine ennast ära ka tasub. “Kui tipus olla, siis tasub ära, summad polegi väga väikesed,” kinnitab Lauri ja toob näiteid. Suve jooksul on 3-4 tšempionideliiga võistlust, kus esikoht annab 2500, teine 1500, kolmas 1000 eurot ja nii edasi. Lisaks kaetakse ka reisi- ja elamiskulud.

18. oktoobril toimub Tallinna Spordihallis esmakordselt liiga maailmakarika etapp, kus lisaks Laurile löövad kaasa ka praegu tippvormis olev ja nädalavahetusel Leedus etapivõidu saanud Rauno Heinla ning teinegi kõva tegija Markus Männik. “Kodus on mõnes mõttes keerukam võistelda, tase on meil kõrgem,” märgib Lauri ja möödunudaastasel võistlusel käinud Monika meenutab, kuidas õrnem sugu elas algul kaasa kuuma iseloomuga välismaistele meestele, aga kui oma Kalevite soost mees kivimürakat tassides teistest üle oli, siis nood silmarõõmud unustati ruttu.

Eelseisev etapp on eriline ka selle poolest, et Eurosport näitab seda üle maailma. Meie meestel on veel sees joovastus mullusest edukast võistlusest Eesti versus maailm, mille asemel tuleb tänavu maailmakarika etapp.

Edasi tahab saatejuht Mati ajada veidi tõutunnustega rassismijuttu ehk siis seda, kas on õige see Jamaikalt levinud teistmoodi rassism, et mustad on tegijad ning valged on pehmod ja jobud? Või et mis vahe on Euroopa rammumeestel, kes on pärit vastavalt siis Põhja- ja Lõuna-Euroopast? Lauri nendib, et päris rassi järgi võtta ei saa, Ameerikas on mustanahalised küll kõvad jõumehed, kuid ka valged on tegijad. Põhjamaiseid eestlasi peab ta siiski kõvemateks treenijateks, sest sihile viib töötahe ja jonnakus, soojemalt maalt pärit mehed aga sageli ei viitsi rabeleda.

Alati naiselik Monika toob välja tõsiasja, et rammumehed on ka härrasmehed ja nende suhtumine naistesse on alati lugupidav. Lauri selgitab, et jõualaga tegelejad polegi tavaliselt mingid kraaklejad: “Pole vaja ennast tõestada, me teeme seda võistlustel!” Mati pinnimise peale, et kas näiteks mõni ennast nii-öelda pange tõmmanud kilu tuleb ka rammumehega norima sellepärast, et too on kõva tegija, vastab Lauri, et haruharva ja ka siis pole probleemi norija paikapanekuga.

“Kas rammumehed on ikka nii rahulikud ja intelligentsed, et kunagi ei vihasta,” jätkab saatejuht uurimist ja Lauri tunnistab, et midagi vihastavat ja krõbedama sõnakese huulilt päästvat juhtub igal võistlusel, kuid ülekannetes piiksutamist siiski ei kuule.

Monika õhutusel jutustab Lauri sellest, et nende ala liidergrupp on väga head sõbrad, nad on ühtehoidvad ega kiskle kunagi, ka siis, kui kaamera pole neile suunatud. “Ega me saakski koos tegutseda, kui üksteist ei salliks!” selgitab ta.

Lauri Nämi nimi on üsnagi tuntud, eriti pärast võidukat etappi Slovakkias. Välismaal on rammumehed sageli tuntumad kui kodumaal – neid tunnevad näiteks ära stjuardessid, kes öisel ajal lennates vaatavad selliseid võistlusi ajaviiteks ning Laurilt on autogrammi küsitud ka puhkusereisil Abu Dhabis.

Headust alati esiplaanile seadev Monika tahab teada, milline on olnud kõige parem sündmus rammumehe elus ja saab raudse vastuse, et selleks oli tütarde sünd. Lauri jääb natuke hätta küll vastamisega, milline on üks hea inimene, kuid seda ilmselt seetõttu, et headus näib talle loomulikuna.

Lõpu eel jõuab vestlev kolmik taas küsimuseni, kuidas rammumeheks saadakse ja millised peavad olema eeldused selleks. Monika teab juba, et sellel alal on tippvõistlejad vanemad ja nende karjäär pikem, Lauril näiteks juba 20 aastat, ja algab see tavaliselt 30+ vanuses. Mati küsimusele, kas on olnud ka ülinoori supertalente, vastab Lauri, et neid on olnud 20-22-aastaselt, kuid seda harva.

Jutt naaseb toitumise juurde ja saatejuht uurib, et kas nii-öelda rasvades keha kuulub ala juurde, mispeale rammumees selgitas, et rasv ongi see, kust energiat ammutatakse.

“Kas nii, et sööd rasva, treenid ja saad rammumeheks,” tahab Mati teada. “See on raskem moodus, aga lihtsam on nii, et treenid, tekib isu, sööd ja oled vormis,” selgitab Lauri, kes sööb kõike ja just palju liha. Tema meenutuse järgi on rammumeeste seas olnud ka üks sakslasest taimtoitlane, kuid ainult ühe hooaja. “Ta oli vegan edasi, aga strong mitte,” nendib mees.

Päris kolmekümneselt diivanilt tõustes mehest ikka rammumeest ei saa, Lauri sõnul peab selleks ikka eelnevalt mistahes spordiga tegelema, et liigeseid ja kõõluseid treenida. Tavaliselt sobib selleks klassikaline tõstmine nagu temagi puhul, aga ka näiteks ameerika jalgpall on hea. Vitamiinide ja toidulisanditega kohe alustada  Lauri ei soovita, sest äkki liiga tugevaks saamine võib halb olla.

Saate lõpetab naerutujuline Monika üleskutsega külastada veel sel nädalal toredaid üritusi tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Session raames ja veel nädala pärast, 18. novembril, Strongman Champions League maailmakarika etappi Tallinnas – mõlemad üritused on seotud spordi ja liikumisega.

Kui soovite taas veeta meeldiva pooltunni toreda ja pisut sarkastilise saatejuhi Mati Palmeti, võluva ja positiivse reporteri Monika Kuzmina ja maailmanimega rammumehe Lauri Nämi seltsis, siis Kuma raadio eeter on teile avatud neljapäeval, 9. Oktoobril, kell 11.30. Kordust kuuleb pühapäeval, 12. novembril, kell 15.00.

Saadet saab reaalajas kuulata 9. oktoobril algusega kell 11.30 SIIT!

KUULA RAADIOSAATE KORDUST!

[mp3-jplayer tracks=”http://goodnews.ee/raadio/GoodNews Kuma raadios 09.oktoober 2014.mp3″ width=”400px” height=”140px” images=”http://www.goodnews.ee/wp-content/uploads/2013/05/goodnews-raadios.jpg” style=”dark bars100 btransbars” pos=”rel-C” dload=”n” list=”n” autoplay=”n”]

Foto: Kuma Foto
Foto: Kuma Foto

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews