1. Avaleht
  2. Loomad
  3. LISA KARUPERELE! Tallinna loomaaia jääkarudele lisandus taas pisiperet
LISA KARUPERELE! Tallinna loomaaia jääkarudele lisandus taas pisiperet

LISA KARUPERELE! Tallinna loomaaia jääkarudele lisandus taas pisiperet

jaakaru-friida-pojaga-pesakambrisLaupäeva, 26. novembri öösel ja varahommikul sündisid Tallinna loomaaia 13-aastasel emajääkarul Friidal kaks poega. Esimene poeg tuli ilmale peale kella üht öösel väljaspool pesakasti. Kell 1.03 pesast väljunud emakaru tõi poja kell 1.21 hambus pessa. Teine poeg sündis kell 6.45 pesakastis.

Kahjuks ei olnud väiksem poegadest elujõuline ja hääbus vaikselt kuuendal elupäeval, kuigi emakaru teda hoidis, lakkus ja nisale tõmmata püüdis. Vastsündinud jääkarupojad kaaluvad alla poole kilo ja esimesed elunädalad on nende ellujäämise seisukohalt väga kriitilised. Loomaaia meeskond loodab, et teisel pojal õnnestub see aeg üle elada.

Jääkarud poegivad looduses taliuinaku ajal lumekoopas. Loomaaias on emakarule poegimise jaoks ette valmistatud vaikses majasügavuses asuv pesakast. Loomaaia jääkarud taliuinakusse ei lange, nad on küll unisemad ja magavad rohkem, kuid liiguvad siiski vahel ringi ja toituvad. Poegadega emakaru püütakse võimalikult vähe häirida. Kui kõik sujub, toimub karupoja esimene arstlik ülevaatus koos kaalumisega alles siis, kui ta pesast väljas käima hakkab s.o umbes kolmekuuselt.

Jääkarud on Tallinna loomaaia ekspositsioonis olnud pea loomaaia algusaastatest saadik, kuigi esimene poeg sündis siin alles 1995. aastal. Täna elavad Tallinnas Schönbrunni loomaaias sündinud 15-aastane isakaru Nord, Tallinnas sündinud ja 16. detsembril 14-aastaseks saav emakaru Friida ning nende esimene poeg kolmeaastane Nora, kes on arvult viies Tallinna loomaaias üles kasvanud jääkarupoeg.

Tuleva aasta sügiseks valmib loomaaia põhjavärava lähistel uus jääkarude polaariumikompleks.

Head Uudised GoodNews