1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Loodusmuuseumisse saabus öö
Loodusmuuseumisse saabus öö

Loodusmuuseumisse saabus öö

TiivulisedEesti Loodusmuuseum avab täna uue näituse „Öised tiivulised“, mis tutvustab ööliblikate ja kakkude salapärast maailma.

Näitus „Öised tiivulised“ viib vaataja imepärasesse ööellu ning tõestab, et öö pole sugugi hall ega sünge, vaid on täis kirevat ja vilgast elu. Kaks erinevat teemat – kakud ja ööliblikad – on seotud ühe pealkirja „Öised tiivulised“ alla ning jagatud Loodusmuuseumi erinevate saalide vahel, mis moodustavad ühtse terviku. Näituse kakkude pool tutvustab kahteteist Eestis pesitsevat või eksikülalisena kohatavat kakuliiki ning ööliblikatest saab
näha öiseid lendureid nii Eestist kui ka laiast maailmast. Külastajatele pakub näitus nii lugemis-, kogemis- kui avastamishetki.

Kakud ehk rahvapärase nimetusega öökullid on läbi aegade olnud inimese jaoks veidi salapärased olendid. Loodusmuuseumi zooloog ja näituse kuraator Anne-Ly Nurmõtalo selgitab, et paljudes kultuurides on kakk seotud tarkuse ja hea õnnega, tihti leiab tema pildi õpikukaantelt või amulettidelt. „Küllap on mitmetele uskumustele kaasa aidanud kakkude valdavalt öine eluviis, kõhedusttekitava kõlaga huiked ning tähelepaneliku ilmega suured silmad. Näitusel on võimalik nende salapäraste lindude kohta rohkem teada saada.

Kakkude näitusesaalis on lindude igapäevaelu esitletud väikeste stseenidega. Tutvust saab teha kakkude lendamise, pesal istumise, toitumise, nägemise ning kuulmisega jms. Näitusel on võimalik näha topistena kõiki kahteteist kakuliiki, keda Eestis kohata võib. Lisaks saab kuulata erinevate kakkude hääli, näha aegluubis kaku lendu, uurida
binokulaariga kaku sulge ja piiluda kaku pessa. Kaku arengut udusulis pojast täiskasvanud linnuks ilmestab fotoseeria.

Liblikatega seostub enamasti nende lend soojal suvepäeval, kuid tegelikult askeldab neist suurem hulk just mustavas ööpimeduses. „Tihtilugu arvatakse, et kõik ööliblikad on hallid ja igavad,“ sõnab näituse teine kuraator ja muuseumi entomoloog Aare Lindt. „Näituse väljapanek tõestab, kui liigirikas ja värvikirev see putukate rühm tegelikult on.“ Ööliblikate näitusesaalis on võimalik näha kolmesada erinevat ööliblika liiki nii Eestist kui ka laiast maailmast. Näiteks on võimalik uudistada vereimejat, mürgist, maailma kõige suuremat ja väiksemat ning piiksuvat liblikat. Lisaks saab vaadata ööliblika kino, kus näeb, kuidas liblikas väljub nukust ning kui kiiresti tema tiivad sirguvad lennuvõimeliseks. Samuti saab otsida puutüvedelt ja samblalt ööliblikaid, st tutvuda nende mimikriga.

Näituse raames toimuvad muuseumis igal neljapäeval ööelu käsitlevad Öökulli akadeemia loodusõhtud, samuti mitmed töötoad ja loodusretked ning joonistuskonkurss õpilastele. Sündmuste kohta leiab infot muuseumi kodulehelt. 19. märtsil kell 18.00 toimub kõikidele huvilistele näituse kuraatoriõhtu, kus muuseumi zooloog Anne-Ly Nurmõtalo ja entomoloog Aare Lindt räägivad vastvalminud näitusest ning kuulda saab kakkudest ja ööliblikatest lähemalt.

Näitus „Öised tiivulised“ on avatud kuni 31. augustini 2015.

Näituse kujundas Pult OÜ ning selle valmimist toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Eesti Loodusmuuseum on avatud K-P 10.00-17.00, N 10.00-19.00 ning asub Tallinna vanalinnas aadressil Lai 29a. Näitusele pääseb muuseumipiletiga – täiskasvanud 4 eurot, õpilased ja pensionärid 3 eurot, alla 9-aastased tasuta.

Head Uudised GoodNews