1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Loomakaitsjad kutsuvad loobuma hanemaksapasteedist
Loomakaitsjad kutsuvad loobuma hanemaksapasteedist

Loomakaitsjad kutsuvad loobuma hanemaksapasteedist

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad alustas kampaaniat, mis kutsub Eesti restorane ja jaekette loobuma delikatessina tuntud rasvase pardi- ja hanemaksapasteedi ehk foie gras‘ müügist.

Kampaania eesmärgiks on tõsta tarbijate teadlikkust selle pasteedi julmast tootmisviisist.

„Iga allkiri selle müügi peatamiseks annab toidufirmadele märku, et Eesti tarbijad ei toeta loomade julma kohtlemist. Ükski lind ei pea veetma elu kingakarbisuuruses puuris, kus teda mitte ei hukata, vaid piinatakse surnuks võika sundsöötmisega,” sõnas kampaaniajuht Reelika Püll.

Hanedele ja partidele surutakse kurku metalltoru, mille kaudu neid sundsöödetakse kaks-kolm korda päevas, kuni linnu maks paisub kümme korda suuremaks. Selle tegevuse tagajärjel lõhkeb tihti linnu kõht.

Nähtamatud Loomad on alustanud läbirääkimisi Eesti tipprestoranidega, mis rasvamaksapasteeti pakuvad. “Esimesed positiivsed tulemused avalikustatakse varsti. Huvi restoranide hulgas sellest tootest loobuda on suur,” sõnas Püll.

Avalikust survest tulenevalt on selle pasteedi tootmine keelustatud 16 riigis, sealhulgas Austrias, Tšehhis, Soomes, Rootsis, Iisraelis ja Argentiinas. Mullu teatas rasvamaksapasteedi müügi keelustamisest New Yorgi linnanõukogu.

Ehkki Eestis on loomade sundsöötmine ja selle pasteedi tootmine loomakaitseseaduse alusel keelatud, on tootega kauplemine endiselt lubatud.

Head Uudised GoodNews