1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Loovlinnaku siidirükitöökoda avas kevadhooaja töötubadega
Loovlinnaku siidirükitöökoda avas kevadhooaja töötubadega

Loovlinnaku siidirükitöökoda avas kevadhooaja töötubadega

Õllevabriku Loovlinnaku siidirükitöökoda avas möödunud nädalavahetusel kevadhooaja avatud siiditrüki töötubadega linnakodanikele. Osalejaid oli ka Tartust ja Tallinnast. Osalejad said õppida erinevaid tehnikaid ja võtteid, kuidas trükkida siidiraamilt mitmevärvilisi kujutisi.

Siiditrükk on üks vanimaid trükitehnikaid maailmas

Töötuba viisid läbi Al ja Taje Paldrok. Siiditrükk on tuntud kui üks vanimaid trükitehnikaid maailmas, mis sai alguse Hiinast üle 2000 aasta tagasi. Tänapäeval on see populaarne kunstivorm, mida kasutatakse nii disainis kui kujutavas kunstis.

Foto: Al Paldrok

Töötoas tutvustati osalejatele erinevaid värve ja trükitehnikaid ning õpetati, kuidas luua huvitavaid mustrilisi kujutisi. Osalejad said end proovile panna mitmesuguste kujundite, värvide ja tekstuuridega ning katsetada erinevate disainilahendustega. See praktiline töötuba õpetas siiditrüki põhitõdesid ja võimaldas luua omanäolisi ning originaalseid väljatrükke.

Töötoa käigus õpiti tundma trükkimisel kasutatavaid materjale ja tehnikaid, erinevad värve ja paberitüüpe. Samuti said osalejad teada, kuidas kunstiteoseid printimiseks ette valmistada ja kujundust siidiraamile kanda. Osalejad said tuua kaasa ka oma pilte või kujundusi.

Olles põhitõed omandanud, said kunstihuvilised uurida keerukamaid siiditrükkimistehnikaid nagu mitmevärvi trükk, iiris jt. Siiditrükk annab suurepärase võimaluse end loominguliselt väljendada.

Foto: Al Paldrok

Loomingulisus ja loovus on siiditrükis väga olulised

Korraldajad sõnavad, et töötoa lõpuks oli kõigil valmis suurepärane valik trükiseid ning huvi ja oskused jätkata siiditrüki maailmaga tutvumist kodustes tingimustes. Ükskõik, kas soov on teha oma disain kunstitrükke või luua T-särke mõne erilise sündmuse jaoks, saab seda teha siiditrüki abil.

Lisaks tehnilistele oskustele rõhutati ka loomingulisust ja loovust, mis on siiditrükis väga olulised. Osalejaid julgustati oma unikaalsust ja individuaalsust väljendama läbi loovprotsessi.

“Siiditrüki töötuba Loovlinnakus oli kõigile väga inspireeriv ja loominguline kogemus, mis pakkus osalejatele võimaluse õppida uusi oskusi ja avastada oma loominguline potentsiaal,” ütlesid korraldajad.

  • Loovlinnak on ajaloolises Pärnu Õlletehases tegutsev loominguliste ateljeede kompleks, mille tegevust juhib Loovlinnak MTÜ. Loovlinnaku rahvusvaheline residentuurikompleks kuulub Eesti Loomeresidentuuride ühendusse LOORE, mis asutati eesmärgiga edendada omavahelist koostööd, arendada loovisikute mobiilsust ja loometööd toetavaid üksusi, esindada loomeresidentuuride huve ning suurendada nende rahvusvahelist nähtavust.
  • LOORE 14 liiget on: Arvo Pärdi Keskus, Eesti Kirjanduse Selts, Eesti Kunstnike Liit, Kai kunstikeskus, Kanuti Gildi SAAL, Kordon, Maajaam, Massia, MoKS, Narva kunstiresidentuur NART, Pärnu Loovlinnaku residentuur, Rae Kultuurikeskuse Vaskjala residentuur, Tartu Kunstnike Liit ja TYPA.
Head Uudised GoodNews