1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Miami Art Baselil kuulutati välja Hiiumaa Kunstibiennaal 2024
Miami Art Baselil kuulutati välja Hiiumaa Kunstibiennaal 2024

Miami Art Baselil kuulutati välja Hiiumaa Kunstibiennaal 2024

Inspireerituna Hiiumaast, Viscosa Kultuuritehasest ja SA Utoopia nr 9 poolt pakutavast keskkonnast, korraldab Academia Gustaviania Selts MTÜ koostöös MTÜ Viscosa Kultuuritehasega Hiiumaal 24.06-30.08.2024 esimese Hiiumaa Kunstibiennaali.

Miamis liikus mööda linna kunstibuss, kus tutvustati Hiiumaa kunstibiennaali

Hiiumaa Kunstibiennaal kuulutati rahvusvaheliselt välja Miami Kunstinädala ja Art Baseli raames, mis toimus 1.-4. detsembrini 2022.

Art Basel Miami on Põhja-Ameerika kõige laiaulatuslikum rahvusvaheline kaasaegse kunsti mess, kus on esindatud üle 250 galerii, 35 riigist. Miamis liikus mööda linna Hiiumaa Kunstibiennaali kujundusega mobiilne kunstibuss, kust jagati flaiereid ja tutvustatakse Hiiumaal 2024. aastal toimuvat kunstibiennaali. Buss sekkus laserkiirte, valgusmängude ja videoprojektsioonidega väliruumi, pakkus mängulist reaalsuse teisenemist kaasava installatsioonina ja performatiivse keskkonnana.

Esitatakse nii meistrite kui uute staaride teoseid

Hiiumaa Kunstibiennaalil 2024 esitletakse nii kaasaegse kunsti meistrite kui ka uue põlvkonna tärkavate staaride teoseid, toimuvad töötoad, esitlused, vestlused kunstnikega, loengud ja erinevad ekraniseeringud.

Bienaali keskmeks on peanäitus Viscosa Kultuuritehases. Lisaks sellele kaasatakse tõmbekeskused marsruudil Heltermaa – Kärdla – Tahkuna – Kõrgessaare – Kõpu – Kalana – Emmaste – Käina – Orjaku – Kassari – Heltermaa.

Mööda kunstimarsruuti paiknevad tippkunstnike valitud, kohaspetsiifilised interaktiivsed installatsioonid, mille juures peatub kultuuribuss ja mille võivad külastajad leida ka kaardi abil ise liigeldes.

Eestis puudub meediumiteülene rahvusvaheline kõrgkunstisündmus, kus esitatakse kõiki kunstivaldkondi maalist skulptuuri ja videokunstini. Hiiumaal toimuvad hooajaliselt mitmed väiksemad kultuurisündmused, kuid puudub märgiline suursündmus. Tahtmine selleks on olemas nii riiklikul, maakonna kui ka kogukonna tasandil ning erakapital on nõus sündmust toetama.

Plaan ühtib Euroopa Kultuuripealinna tiitliga

2024. aastal tuleb Eestisse Euroopa Kultuuripealinna tiitel ja see ühtib ka Hiiumaa 2024 kunstiaasta plaaniga. Aeg ja valmisolek on biennaali ellukutsumiseks olemas.

Kunstiteadlane Reet Varblane kirjutas hiljuti Kultuurilehes SIRP, et Eesti kunstimaastikul puudub kogu kunstnikkonda ühendav suvine kultuurisündmus, kuhu tuleksid kokku eri kultuuri- ja kunstivaldkonade esindajad, noored ja vanad, kunstiteadlased, kriitikud ja muidugi generatsioonide-rasside-rahvusteülene publik üle maailma. Hiiumaa on valmis selle korraldamise enda peale võtma.

Head Uudised GoodNews