1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Maaelukomisjoni esimees Ivari Padar: me ei tohi halvendada elukvaliteeti maapiirkonnas
Maaelukomisjoni esimees Ivari Padar: me ei tohi halvendada elukvaliteeti maapiirkonnas

Maaelukomisjoni esimees Ivari Padar: me ei tohi halvendada elukvaliteeti maapiirkonnas

Ivari Padar2
Ivari Padar

Riigikogu maaelukomisjoni tänasel istungil on tähelepanu keskmes maanteeameti teenuste kättesaadavus maapiirkonnas. Kõne all on maanteeameti otsus sulgeda oma bürood Põlvas, Valgas ja Jõgeval.

Maaelukomisjoni esimehe Ivari Padari sõnul tuleb otsuseid nendes küsimustes langetada kaalutletult, võttes arvesse mõju maapiirkonnale ja pidades silmas nii teenuste kättesaadavust kui ka mõju inimeste elukvaliteedile. „Me ei tohi halvendada elukvaliteeti maapiirkonnas. Ootame  maanteeameti esindajatelt argumenteeritud põhjendusi, miks soovitakse astuda sellised sammud. Kõiki teenuseid, mida pakub ametnik kohapeal, ei saa asendada internetiteenusega,“ ütles Padar. Ta märkis, et arusaamatuks jääb maanteeameti põhjendus, et maapiirkonnas tehtava sõidueksami kvaliteet ei vasta suurema linna liiklusolukorrale. Siiani on väikelinnas eksami sooritanud juhid olnud edukad ka suurlinnades liigeldes.  Ärevaks teeb olukorra veel seegi maanteeameti  seisukoht, et sama saatus – büroode sulgemine – ootab ilmselt teisigi väiksemaid kohti, kuid milliseid, praegu veel ei avalikustata. Ümberkorralduste korral tuleks sõidueksami sooritamise võimalus luua kindlasti ka maapiirkonnas.

Padar soovitab valitsusel mitte rapsida üksikute ametnike töökohtade ja nende pakutavate teenuste ümberkorraldamisega. Asja on vaja võtta kompleksselt ja kooskõlas haldusreformi läbiviimisega. Kaduva töökoha võiks kompenseerida mõne teise riigiameti töökoha loomisega just maapiirkonda. „Valitsus peab tõsiselt vaatama otsa probleemile, kuidas viia rohkem töökohti Tallinnast välja,“ rõhutas Padar. Ta tõi näite senisest praktikast, kus PRIA peakontor tegutseb edukalt Tartus ja Maaelu Edendamise Sihtasutus Viljandis. Ka justiitsministeerium on taganud kohtu kinnistus- ja registriosakonna teenuste pakkumise mitmel pool üle Eesti.

Padar ütles, et maaelukomisjon soovitab valitsusel kõiki maapiirkonnas kavandatavaid ümberkorraldusi vaadata kompleksselt ja anda oma panus, et luua töökohti väljaspool Tallinna. See aitaks parandada teenuste kättesaadavust maapiirkonnas ja tõstaks seal elavate inimest elukvaliteeti.

Komisjoni istungile on kutsutud maanteeameti ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Head Uudised GoodNews