1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Maailmakoristuspäeva raames pööratakse tähelepanu varjatud jäätmeliigile
Maailmakoristuspäeva raames pööratakse tähelepanu varjatud jäätmeliigile

Maailmakoristuspäeva raames pööratakse tähelepanu varjatud jäätmeliigile

Maailmakoristuspäeva raames toimub 6.-19. septembrini aktsioon, mille käigus soovitakse kokku koguda sahtlites ja kappides seisvad elektroonikaseadmeid, et anda neile uus elu.

Ringy tegevjuht Kristo Kraft leiab, et Eestis ei peeta seisvat elektroonikat tihti probleemiks, ent see mõtlemine peab muutuma. “Jaapanis toimunud olümpiamängude medalid valmistati esimest korda vanaelektroonikast ja ka siinsamas Euroopas on väga tugevalt fookuses, mil moel koguda kokku ligi 800 miljonit sahtlis või kapis seisvat telefoni, et anda neile uus hingamine, seejuures vähendades ressursikulu, mis kaasneb uute telefonide või sülearvutite tootmisega,” räägib Kraft, kelle hinnangul võiks ka Eesti avalik sektor rohepöördele tähelepanu pöörata ja anda jaapanlastele sarnast eeskuju. “Miks mitte rääkida juba lähitulevikus presidendi rohelise mõttelaadiga valminud teenetemärkidest?“

Eesti koristuspäeva eestvedaja Elike Savioru sõnutsi aitavad Ringy ja peagi algav ringreis laiendada prügipilti inimeste teadvuses. “Usume, et suitsukonides, kommipaberites ja plastpudelites kui prügis ei kahtle enam keegi. Oleme sellele igal koristuspäeval keskendunud,” märgib Saviorg. “Ringy missioon suunab aga inimesi metsade ja randade kõrval heitma pilgu oma kojugi, juhtides meid mõtlema tõsiasjale, et kasutuskõlbmatu või lausa uuele tehnikale jalgu jäänud telefon või arvuti on niisamuti prügi.”

Kraft lisab, et lisaks loodushoiule on vanade seadmete müümine nende kodus hoidmise asemel ka majanduslikult otstarbekas. “Väga paljudel vanadel seadmetel on jätkuvalt väärtus. Kohapeal on võimalik seade ära hinnata ja soovi korral ka ära müüa. Kui seadet siiski elule ei puhu või tegemist on liialt vana esemega, lähevad need utiliseerimisse ja panus loodushoidu on siiski antud,” selgitab tegevjuht.

Ära võib tuua igasugust töötavat väikeelektroonikat, näiteks mobiiltelefone, tahvelarvuteid, sülearvuteid, aga ka raadioid, televiisoreid või muudki. Kõik, kes oma vanad seadmed ära toovad, osalevad kinkekaardi loosimises. Ringreisi ajal on võimalik tutvuda uuendatud seadmetega, mis on läbinud Foxway kontrolli ja mida on võimalik soetada Ringy poest.

Head Uudised GoodNews