1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Marko Mihkelson: peame olema valmis toetama Ukrainat kuid, võib-olla isegi aastaid
Marko Mihkelson: peame olema valmis toetama Ukrainat kuid, võib-olla isegi aastaid

Marko Mihkelson: peame olema valmis toetama Ukrainat kuid, võib-olla isegi aastaid

Riigikogu väliskomisjon arutas täna kohtumisel Tšehhi väliskomisjoni delegatsiooniga Tšehhi Euroopa Liidu eesistumise prioriteete, sealhulgas Ukraina toetamist, Euroopa kaitsevõime tugevdamist ning vajadust hoida seejuures liikmesriikide ühtsust.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul peab Ukraina Venemaa alustatud sõja võitma, taastades igasuguste järeleandmisteta oma territoriaalse terviklikkuse. Selleks vajab Ukraina tema sõnul jätkuvat sõjalist ja majanduslikku toetust. „Peame olema valmis toetama Ukrainat kuid, võib-olla isegi aastaid,“ ütles ta.

Mihkelsoni sõnul tuleb samal ajal jätkata surve avaldamist Venemaale. „Peame jätkama tööd uute sanktsioonide kehtestamiseks, samuti liikuma selles suunas, et lõpetada Euroopa riikide energiasõltuvus Venemaast,“ lausus ta.

Mihkelson rõhutas, et olulise poliitilise signaalina vajab Ukraina esimesel võimalusel Euroopa Liidu kandidaatriigi staatust. Samuti tuleb tema sõnul teha kõik, et toetada Venemaa sõjakuritegude uurimist Ukrainas. „Sõjakurjategijad ei tohi jääda karistuseta, vaid peavad oma toime pandud kuritegude eest täiel määral vastutama,“ ütles ta.

Kohtumisel arutati ka kaitsevõime tugevdamist Euroopas. Mihkelsoni sõnul tuleb kindlustada, et Soome ja Rootsi NATOga liitumine kulgeks kiiresti ja sujuvalt. Samuti tuleb tema sõnul tugevdada alliansi kaitse- ja heidutushoiakut ning suurendada kohalolekut NATO idatiival.

Mihkelsoni sõnul on nii Ukraina edasisel toetamisel, Venemaa jätkuval survestamisel kui ka Euroopa kaitsevõime tugevdamisel ülioluline, et liikmeriigid oleksid ühtsed. Ta avaldas kohtumisel Tšehhi kolleegidega heameelt, et Tšehhi tähtsustab riikide ühtsuse hoidmist ja tugevdamist ka oma 1. juulil algaval Euroopa Liidu eesistumisel.

  • Riigikogu väliskomisjoniga kohtumisel osalesid Tšehhi parlamendi väliskomisjoni esimees Marek Ženíšek, aseesimees Jaroslava Pokorná-Jermanová ning liikmed Marek Benda ja Vladimír Balaš.
Head Uudised GoodNews