1. Avaleht
  2. Haridus
  3. MEDALISADU I Ükski Eesti õpilane ei jäänud loodusteaduste olümpiaadil medalita
MEDALISADU I Ükski Eesti õpilane ei jäänud loodusteaduste olümpiaadil medalita

MEDALISADU I Ükski Eesti õpilane ei jäänud loodusteaduste olümpiaadil medalita

Eesti võistkond pälvis rahvusvahelisel loodusteaduste olümpiaadil IJSO 2021 kolm hõbe- ja kolm pronksmedalit. Medaliväärse tulemuse said tänavu kõik Eesti võistkonda kuulunud õpilased.

Hõbemedali pälvisid Mihkel Tali ja Ralf Robert Paabo (Tartu Kivilinna Kool) ning Saskia Põldmaa (Tallinna Reaalkool). Pronksmedali said Merilis Moppel (Gustav Adolfi Gümnaasium), Ranno Valk (Jõgeva Põhikool) ja Violeta Jürgens (Ülenurme Gümnaasium). Alla 16-aastaste õpilaste ehk juunioride rahvusvahelise olümpiaadi võistkonda valiti Eesti loodusteaduste olümpiaadil ja sellele järgnenud valikvõistlusel eduka tulemuse saanud õpilased.

Hübriidvormis toimunud võistlusel osalesid Eestit esindanud õpilased koos kahe juhendajaga Tartu Chemicumis. Olümpiaadi organiseeriti keskselt Dubaist ja seda korraldas sealne haridusministeerium. Kuigi juhendajaid oli Eesti võistkonnal kolm, kutsuti üks neist võistluse toimumise ajaks Dubaisse kriitilisematel koosolekutel osalemiseks ja kohapealse info edastamiseks.

Olümpiaad koosnes kahest teooria- ja ühest eksperimentaalvoorust. Ülesanded olid osaliselt seotud Araabia Ühendemiraatidega, kuna uurida tuli näiteks kõrbes bagiga sõitmist ja datlisiirupi koostist. Olümpiaadiks ettenähtud katsete läbiviimiseks saadeti osalejariikidesse 48-kilogrammised eksperimendivahendite pakid.

Eesti võistkonda juhendasid TÜ bio- ja siirdemeditsiiini instituudi doktorant Kristina Põšnograjeva, Miina Härma Gümnaasiumi keemiaõpetaja Jörgen Metsik ning TÜ Tartu observatooriumi kosmosetehnoloogia osakonna juhataja ja Crystalspace’i teadus- ja arendusdirektor Mihkel Pajusalu.

Juhendajate sõnul pakkus käesoleva aasta korraldus palju lisatööd ja pingelisi hetki kogu tegevuse riikide vahel koordineerimisel, kuid võistlus tervikuna siiski õnnestus. „Korraldus Dubais oli väga uhke, kuid kahjuks sel aastal õpilased seda isiklikult kogeda ei saanud,“ tõdes Mihkel Pajusalu. Olümpiaadi ava- ja lõputseremooniad on järelvaadatavad IJSO 2021 Youtube’i-kanalil.

Tartus toimunud võistlusvoorude läbiviimist ja laborite valmisseadmist korraldasid TÜ keemiainstituudi kolloid- ja keskkonnakeemia õpetaja ja TÜ teaduskooli Uurimislabori koordinaator Karin Hellat ning TÜ keemia instituudi kolloid- ja keskkonnakeemia lektor ja projektijuht Siiri Velling.

Eesti õpilaste ettevalmistust ja osalemist rahvusvahelistel võistlustel rahastab Haridus- ja Teadusministeerium ning korraldab Tartu Ülikooli teaduskool.

Head Uudised GoodNews