1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MEIE EESTI I Tallinnas Jüriöö pargis taaselustatakse tule süütamise traditsioon
MEIE EESTI I Tallinnas Jüriöö pargis taaselustatakse tule süütamise traditsioon

MEIE EESTI I Tallinnas Jüriöö pargis taaselustatakse tule süütamise traditsioon

Täna taaselustatakse pealinnas väärikas traditsioon – Jüriöö pargi tuletornis süüdatakse tuli, mis hakkab edaspidi põlema igal õhtul.

Täna kohtusid Jüriöö pargis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet ning Jüriöö pargi taasrajaja Jüri Uppin, et arutada pargi arengut ja tulevikku.

„Praegusel ajal korraldatakse Jüriöö pargis küll üritusi, kuid tuli süüdatakse tavaliselt riiklikel tähtpäevadel. Tänasest aga hakkab tuli Jüriöö pargi tuletornis süttima igal õhtul,“ sõnas linnapea Mihhail Kõlvart. „Tuli süttib vahetult pärast päikeseloojangut ehk samal hetkel, kui Pika Hermanni tornis langetatakse Eesti lipp, ning põleb päikesetõusuni, mil sinimustvalge taas heisatakse. Selle ilusa traditsiooni taaselustamine Jüriöö pargis on ühtlasi väärikaks tähiseks Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva puhul.“

„Jüriöö pargis on sümboolselt jäädvustatud kogu Eestimaa, eelkõige aegadel, mil rahvas oli ühtne. Parki on püstitatud mälestusmärgid, mis tähistavad olulisi sündmusi meie riigi ajaloos, seal hulgas Jüriöö ülestõus ja Vabadussõda. Seega on Jüriöö park igati õige koht, kus hoida üleval Eestimaa tuld,“ sõnas pargi rajaja Jüri Uppin ja lisas, et tegu on ainulaadse tavaga, mis võib köita ka Tallinna külaliste tähelepanu. „Tule süütamine mängib olulist rolli paljude tähtpäevade rituaalides ja traditsioonides. Aga niisugune tule ja lipu kahekõne ühelt tornilt teisele on erakordne.“

Lasnamäel asuv Jüriöö park on Tallinna kõrgeim punkt. Sellel Sõjamäe kõrgendikul toimusid 1343. aastal Jüriöö ülestõusu lahingud muistsete eestlaste ja Liivi ordu vahel. Jüriöö pargi asukohas on üritusi peetud juba eelmise sajandi 20ndatest aastatest alates ning 30ndate keskpaiku alustati pargi rajamisega. Teise maailmasõja tõttu jäi plaanitu tookord ellu viimata. Pargi rajamise idee taaselustati 50ndate lõpus, kuid praegusel kujul sai park valmis alles aastal 2007. Siis sai alguse ka igaõhtune tule süütamise tava, mis katkes majanduskriisi saabudes.

Head Uudised GoodNews