1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MEIE EESTI I Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur: vabadus tähendab inimestele seda, mida hinges tunneme ja südames kaasas kanname
MEIE EESTI I Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur: vabadus tähendab inimestele seda, mida hinges tunneme ja südames kaasas kanname

MEIE EESTI I Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur: vabadus tähendab inimestele seda, mida hinges tunneme ja südames kaasas kanname

Eesti Post tutvustas täna Riigikogu Valges saalis postkaardist ja trükitud margist koosnevat tervikasja, mis on pühendatud Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäevale.

Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur ütles sissejuhatavas sõnavõtus, et oluline on mitte unustada – meil on olnud 30 aastat võimalik taas vabalt mõelda ja vabalt öelda. „Iseseisvuse taastamise kõrval oleme vähe rõhutanud sõna vabadus,“ ütles ta. „Vabadus on sama tähtis, kui mitte olulisem sõnast iseseisvus. Vabadus tähendab inimestele seda, mida hinges tunneme ja südames kaasas kanname.“

„Sündmused, mis hetkes eneses võivad tunduda väikesed, on ajale tagasi vaadates väga suured ja olulised,“ lisas Pevkur ning tänas 20. Augusti Klubi liikmeid, kes andsid Eestile võimaluse taas vaba olla.

Eesti Posti juhatuse esimees Mart Mägi märkis, et Eesti iseseisvus on püsinud ja püsib kolmel olulisel elemendil – tugevad rituaalid, kangelased ja sümbolid, mis kannavad meid läbi aja. Mägi sõnul on üheks läbi aastate säilinud ning isegi kasvanud traditsiooniks postkaartide saatmine. Traditsiooniga käib aga kaasas sümbol – Eesti mark. „Loodan, et see väike sümbol, miniatuurne kunst, mis on osa Eesti kultuurist, jääb jäädvustama seda olulist päeva läbi kogu aja,“ soovis Mägi.

20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme meenutas Ülemnõukogus enne iseseisvuse taastamise otsuse vastuvõtmist valitsenud meeleolusid.

Tervikasja kujundaja Indrek Ilvese sõnul kirjeldab see Toompea lossis 30 aastat tagasi toimunut. Tervikasjal on kujutatud Tiit Veermäe foto Toompea lossi istungisaalist vahetult pärast iseseisvuse taastamise otsuse vastuvõtmist. Postmargilt leiab ka kellaaja 23.03, mil Ülemnõukogu otsuse „Eesti riiklikust iseseisvusest“ vastu võttis.

Tervikasjaks nimetatakse postkaarti, millele on postmark juba peale trükitud. Tervikasja „30 aastat iseseisvuse taastamisest“ tiraaž on 2000 ning ühe eksemplari hind on 1,50 €, mis võimaldab postkaarti saata Eesti-siseselt. Taasiseseisvumise aastapäevale pühendatud väljaannet on võimalik osta Omniva e-poest ning suurematest postkontoritest.

Sama tähtpäeva puhul ilmus 5 aastat tagasi ka postkaart ja 10 aastat tagasi postmark.

Head Uudised GoodNews