1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Mihkelson ja Stoicescu tunnustasid NATO tööd kollektiivkaitse tugevdamisel
Mihkelson ja Stoicescu tunnustasid NATO tööd kollektiivkaitse tugevdamisel

Mihkelson ja Stoicescu tunnustasid NATO tööd kollektiivkaitse tugevdamisel

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu arutasid eile Brüsselis NATO peakorteris NATO kahe abipeasekretäriga liitlaste ühist hoiakut Ukraina toetamisel ning järgmisi samme Läänemere piirkonna julgeoleku tugevdamisel.

Stoicescu sõnul andsid kohtumised NATO luurevaldkonna abipeasekretäri Scott Bray ning kaitsepoliitika ja planeerimise abipeasekretäri Angus Lapsleyga kindlust, et allianss on teinud Venemaa agressioonist Ukrainas õigeid järeldusi, kuid töö heidutuse tugevdamiseks ja kaitsealase võimearenduse kiirendamiseks peab kiirendatud tempos jätkuma. Ta märkis, et juulis peetaval NATO tippkohtumisel Washingtonis peavad liitlased näitama lisaks ühtsusele ja Ukraina tõhusale toetamisele ka käegakatsutavat edu kollektiivkaitse tugevdamisel.

Mihkelsoni sõnul on hea näha, et NATO on heas toonuses ning teeb oma liikmete kaitseks ja vaenlase heidutamiseks kiireid edusamme. „Eriti puudutab see sõjalise planeerimise ja juhtimise poolt. Samas on liikmesriikidel juba täna vaja aru saada, et uus põrand kaitsekulude osas peaks olema kolm protsenti SKPst – täpselt nii, nagu oleme seda Eestis juba teinud,“ rõhutas ta.

Liikmesriikidel on vaja aru saada, et uus põrand kaitsekulude osas peaks olema kolm protsenti SKPst – täpselt nii, nagu oleme seda Eestis juba teinud

Enne NATO peakorteris toimunud kohtumisi osalesid Mihkelson ja Stoicescu Brugges Euroopa Liidu parlamentide välis- ja julgeolekupoliitika ning julgeoleku- ja kaitsepoliitika konverentsil, kus oli arutelu keskmes Ukraina jätkuv ja järjepidev toetamine ning Euroopa julgeoleku tugevdamine. Samuti käsitleti konverentsil Iisraeli ja Hamasi sõja mõjusid üleilmsele julgeolekuolukorrale.

Konverents oli osa Belgia Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisest, mis kestab 1. jaanuarist kuni juuni lõpuni.

Head Uudised GoodNews