1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Mis on rohemüksamine ja kuidas see aitab meie keskkonda päästa?
Mis on rohemüksamine ja kuidas see aitab meie keskkonda päästa?

Mis on rohemüksamine ja kuidas see aitab meie keskkonda päästa?

Inimeste käitumise muutmiseks panevad riigid ja ettevõtted rohkelt raha ja aega teadlikkuse tõstmise kampaaniatesse ning räägivad, kuidas peaks käituma. Kuigi info andmine on oluline, on see üksi vähetõhus käitumise muutja. Siin võib olla lahendus rohemüksamine. Mida aga rohemüksamine üldse tähendab?

Samsungi digiharidusprogrammi Solve for Tomorrow koolitusel esinenud jäätmetekke ennetuse ja müksamise koolitaja ettevõttest Suletud Ring Liisa Aavik selgitas, et müksamine aitab inimestel häid otsuseid teha ilma, et nad sellele pikemalt mõtlema peaks. „Müksamine on kerge ennustataval viisil inimese käitumise mõjutamine paremate valikute suunas. Näiteks nähtavasse kohta asetatud puuviljakauss on müks, rämpstoidu ära keelamine ei ole. Rohemüksamine on seega keskkonnasõbralike valikute mõjutamine,” lausus Aavik.

Foto: Freepik

Müksamine on kerge ennustataval viisil inimese käitumise mõjutamine paremate valikute suunas.

Ilmselt on üks kuulsamaid müksamise näiteid Hollandi Schipholi lennujaama pissuaaridesse pandud kärbest kujutavad kleepsud. Pissuaari kasutanud mehed hakkasid kärbest sihtima ning nii paiskus vähem uriini pissuaarist väljapoole ja koristajatel oli oluliselt vähem tööd. Tänaseks leiab kärbeste kõrval pissuaaridest isegi miniatuurseid jalgpallivärvaid, et sinna palli sisse sihtida jne.

Rohemüksamine toimib sarnaselt, kuid eesmärk on panna inimesed lihtsate keskkonna kujundamise võtete abil tegema keskkonnasäästlikumaid valikuid. Näiteks, parim variant võiks olla inimestele vaikevalikuks tehtud. On suur vahe, kas poe iseteeninduskassas pead iga kord tegema ekstra liigutuse, et panna linnuke kasti „Ei soovi tšekki“ või on vaja linnuke teha ainult siis, kui soovid tšekki. Kui pead lisaliigutuse tegema tšeki saamiseks, siis jätavad tunduvalt rohkemad selle tegemata, kui vastupidisel juhul. Nii jääb lihtsa müksamise abil suur hulk paberit trükkimata.

Foto: Pixabay

Rohemüksamise koolitusel osalenud Solve for Tomorrow programmi osalejad kasutasid uusi teadmisi oma võistlusele esitatud ideede jätkusuutlikumaks arendamisel. Nüüdseks ongi täiendatud ideed esitatud võistluse teise etappi, milles noortele tulevad appi mentorid, et ideid finaali jaoks veelgi täiuslikumaks vormida.

Samsungi Solve for Tomorrow programm otsis sellel hooajal just ideid, kuidas tehnoloogiate abil tagada ja arendada jätkusuutlikust. Võistluse auhinnafondiks on 16 000 € ning finaalis osalevad noored Eestist, Lätist ja Leedust.

Lisaks Samsungi ekspertidele löövad võistluse mentoritena ja žüriis Eestist kaasa TalTechi, Mektory, Tartu Ülikooli, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Junior Achievement Estonia ja teiste hariduse ja innovatsiooniga seotud organisatsioonide esindajad.

  • Kogu informatsiooni Solve for Tomorrow võistluse ja tingimuste kohta leiab kodulehelt ning kõikide uudised ja teated leiab programmi Facebook-ist. Programmi kodulehelt leiab ka hulgaliselt õppevideoid, mis on valminud Digitaalne IQ programmi jooksul.
Head Uudised GoodNews