1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mulgid osalevad Eesti rahvuste päeval ja Etnolaadal
Mulgid osalevad Eesti rahvuste päeval ja Etnolaadal

Mulgid osalevad Eesti rahvuste päeval ja Etnolaadal

Eeloleval nädalavahetusel, 18. ja 19. septembril toimub Tallinna vanalinnas Etnolaat ja tähistatakse Eesti rahvuste päeva.

Etnolaada eesmärgiks on tutvustada erinevate rahvuste kultuuri, käsitööd ja rahvustoite. Oma väljapanekuga osalevad Etnolaadal Mulgi Kultuuri Instituudi ja Mulgimaa Arenduskoja eestvedamisel ka mulgid.

2021. aastal on Mulgimaa ja selle ajalooline pealinn Abja-Paluoja soome-ugri kultuuripealinn. „Kogu aasta vältel toimub mitmesuguseid üritusi ja ettevõtmisi, millega näitame Eestimaa inimestele, külalistele kaugemalt ja meie hõimurahvastele Mulgimaad, selle mustreid, toitu, käsitööd, keelt, kultuuri ja inimesi. Ehk kõike seda, mille üle mulkidena äärmiselt uhked oleme ja mis Mulgimaast Mulgimaa teeb,“ rääkis Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Ave Grenberg.

„Etnolaadal pöörame oma väljapanekuga lisaks kõigele eelpool kirjeldatule suurt tähelepanu mulgi kirjavarale. Mulkidel on oma mulgi keele aabits, mitu töövihikut, mulgikeelne lauamäng ja sõnaraamat, mille ühe äärmiselt uhked oleme ja mida Etnolaadal tutvustame. Loomulikult esitleme Mulgimaa ettevõtjate toodangut ja ostmisvõimalusi, et laada külastajad saaksid Mulgi maitseid proovida. Näiteks on Mulgi pruulikojas loodud spetsiaalselt tänavuseks soome-ugri kultuuripealinna-aastaks Hõimlase märjuke, mis samuti Etnolaadal mulkide väljapanekule jõuab. Lettidel on ka Mulgimaa mesi, mahenäksid ja mulgi korp,“ ütles Grenberg.

Lisaks kutsutakse laada külastajaid mängima Mulgi lauamängu, mis on kõige lihtsam ja kiirem viis teha ring peale kogu Mulgimaale.

Tutvuda saab ka teiste Eestis elavate rahvuste käsitöö ja toiduga: udmurdi perepetšide, tšuvaši kalja, baškiiri tšak-tšaki ja mitmete muude roogadega. Hea tuju tagavad folkloorirühmade kontserdid.

Head Uudised GoodNews