1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nõmme muuseum avab muuseumipühapäeval taaskord uksed
Nõmme muuseum avab muuseumipühapäeval taaskord uksed

Nõmme muuseum avab muuseumipühapäeval taaskord uksed

5. märtsil avab muuseumipühapäevade programmi raames oma uksed ka Nõmme muuseum (Jaama 18). Muuseum on avatud kell 12-16. Nõmme ajaloost teeb külastajatele põneva ülevaate ajaloolane Leho Lõhmus.

Foto: Endel Apsalon

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul on eelnevad kaks muuseumipühapäeva osutunud oodatust populaarsemaks. „Idee Nõmme ajaloo talletamiseks tekkis juba peaaegu 88 aastat tagasi kui asutati Nõmme Linna Muuseumi komitee ja avati muuseum praeguses Nõmme muusikakooli majas. 1940. aastal, kui Nõmme liideti Tallinnaga, likvideeriti ka Nõmme muuseum. Nõmmega seotud esemed ja dokumendid läksid Tallinna linnamuuseumile, kuhu pidi tulema Nõmme tuba. Seda tuba aga ei tulnud sinna kunagi,“ rääkis Kuri muuseumi ajaloost. „Õnneks jõuti Nõmme Heakorra Seltsi initsiatiivil 2002. aastal Nõmme muuseumi taasavamiseni Nõmme jaamahoones. Viimased aastad on Nõmme muuseumi uksed avatud vaid kokkuleppel, kuid muuseumipühapäeva raames on kõigil huvilistel võimalik koos Leho Lõhmusega Nõmme kujunemisloost osa saada,“ lisas ta.

Tallinna muuseumipühapäev on linna algatus, et pöörata enam tähelepanu muuseumite igapäevasele tegevusele ja linna rikkalikule kultuurielule ning parandada selle kõige kättesaadavust nii tallinlastele kui Tallinna külalistele. Muuseumipühapäevad algasid 2022. aasta märtsikuus linna hallatavates muuseumites ning on järgmistel toimumiskordadel kaasanud teisi muuseume ja näitusepindu, tehes seda järjepidevalt ka edaspidi. Sündmuste sarja eesmärk on tuua uute sihtrühmade näol inimesi näitustele ja senised külastajad tagasi muuseumitesse.

  • Rohkem infot ja liitunud muuseumide nimekirja leiab SIIT!
Head Uudised GoodNews