1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nõmme rajaja Nikolai von Glehni juubelipidustusi ootab särav finaal
Nõmme rajaja Nikolai von Glehni juubelipidustusi ootab särav finaal

Nõmme rajaja Nikolai von Glehni juubelipidustusi ootab särav finaal

16. juulil, Nikolai von Glehni 180. sünnipäeval, paigaldatakse Nõmmel pidulikult mälestustahvlid suurmehega seotud riiklikele mälestistele.

„Kell 16 on huvilised oodatud Glehni postkontori juurde Nõmme jaama taga. Sealt edasi läheme Nõmme Rahu kiriku juurde ning viimase tahvli avame Nõmme südames, Glehni vorstivabriku seinal. Mälestistele, mis asuvad Glehni pargis, avame mälestustahvlid 18. juulil rahvapikniku ajal,“ täpsustab linnaosavanem Grete Šillis.

Täna kell 18 algaval sünnipäevaüritusel Nikolai von Glehni kuju juures kõlavad pidukõned: legendaarset suurmeest meenutavad Nõmme linnaosavanem Grete Šillis ning Nõmme kodanike ühenduste Nõmme Tee Seltsi, Nõmme Heakorra Seltsi ja Nõmme Koduloohuviliste Koja liikmed.

Pühapäeval, 18. juulil peetakse Glehni pargis Nikolai von Glehni 180. sünniaastapäeva tähistamiseks rahvapiknikku, mis algab meeleoluka kontserdiga Glehni lossi ees. Loomulikult on üritusel kohal ka Nikolai von Glehn isiklikult, et jagada nõmmekatele õpetussõnu. Esinevad Nõmme Kultuurikeskuse muusikakollektiivid Noorte Naiste Koor Kevad (juhendaja Õnne-Ann Roosvee) ja Nõmme Pillikoor (juhendaja Küllike Pajula).

Nikolai von Glehn kuulutab avatuks ka audioretke „Jalutuskäik Nikolai von Glehni radadel“. „Nikolai von Glehni pärandiga seotud kohad ja lood saavad ühe tervikliku audiorakenduse osaks, nii et edaspidi on pargis jalutajail võimalus laadida telefoni Navicupi rakendus ja kuulata põnevaid lugusid Glehni elust ja tegemistest,“ avab Nõmme linnaosa valitsuse kultuurispetsialist Liina Hendrikson põneva audiorännaku tagamaid.

„Oleme selle jalutuskäigu koostamisel tuginenud Nõmme ajalugu uurinud ajaloolase ja muinsuskaitsja Leho Lõhmuse materjalidele ja ka Voldemar Panso, Paul Rahno ja Gert Helbemäe tekstidele, mille lugesid sisse humorist ja kirjanik Mart Juur ning näitleja Liia Kanemägi-Jõerand. Audioretke kava ja tekstid aitas kuulamiskõlbulikuks seada TTÜ muuseumi juhataja Kadri Kallaste. Usun, et meid kõiki ootab ees küllaga avastamisrõõmu!“ lisab Hendrikson.

Glehni pargis astub pühapäeval üles ka rahvatantsurühm Känd ja Käbid (juhendaja Kadri Aadma). Nõmme draamastuudio etendab Elina Reinoldi juhendamisel Juhan Smuuli „Muhu monolooge: tuulevaikuse lugu“. Ansambel Robirohi annab pidupäevale lõppakordi.

„Head nõmmekad, võtke kaasa piknikukorv ja tulge pidu pidama,“ kutsub Grete Šillis. „Meenutame meie oma Nõmme suurmeest, kelle tegevust tiivustas soov, et Nõmmele peab saama linn. Meest, kes ehitas oma eluajal lossi, rajas koolimaju, arendas tööstust, kinkis kirikutele ja pritsimajadele maad ja hooneid, toetas kohalikku pasunakoori pilliostuga, aitas Nõmme kasvamisele kaasa nii raha kui ka nõu ja jõuga. Glehnita ei oleks seda Nõmmet, mida me täna teame!“

Head Uudised GoodNews