1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nõmmel saab jäätmekäitluse seiret tehes toetada Toidupanka
Nõmmel saab jäätmekäitluse seiret tehes toetada Toidupanka

Nõmmel saab jäätmekäitluse seiret tehes toetada Toidupanka

Nõmme linnaosas asuva kuue pakendipunkti juurde paigutatud QR-koodiga saab edastada WasteLockerile konteineri sisust fotosid, mille eesmärk on taaskasutatavate ning ringlusesse minevate jäätmete hulga suurendamine. Juulikuu lõpuni annetab WasteLocker iga tehtud foto eest Toidupangale 50 senti.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul aitab WasteLockeri innovaatilise elanike jäätmenõustamise katseprojekt saavutada Nõmmel puhtamat keskkonda ning ühtlasi tõstab ka elanike keskkonnateadlikkust. „Kuus Nõmmel asuvat avalikku pakendipunkti on juba poolteist kuud tähistatud QR-koodiga, mis annab võimaluse elanikel endil pakendeid konteinerisse viies teha järelevalvet ja anda tagasisidet, millest lähtuvalt saame kavandada täiendavat teavitust ja kommunikatsiooni, et parandada ringlusesse minevate pakendijäätmete kvaliteeti. Nüüd aga on võimalik lisaks keskkonnale teha head ka puudust kannatavatele inimestele, sest WasteLocker annetab iga neile saadetud foto eest 50 senti Toidupangale,“ selgitas linnaosavanem.

„Kuidas foto tegemine ja saatmine täpsemalt välja näeb saab minna uurida Ränduri ja Olevi tänava ning Hiiu ja Sihi tänava ristmikul asuvate pakendipunktide juurest. Sinna on paigaldatud ka kõlarid, mis inimese lähenedes jagavad kolmes keeles juhiseid,“ lisas ta.

WasteLocker OÜ tegevjuht Mark Skljarov ütles, et WasteLockeri peamine eesmärk on aidata pildipõhise teabe põhjal harida inimesi nii ettevõtetes kui kodudes, et nende jäätmed jõuaks õigesse kohta. „Sügisel kolme Nõmme korteriühistu juures alustatud katseprojekt parandas sealset jäätmekäitlus 5%. Nüüd on loodame, et WasteLockeri süsteemi rakendamine avalikel pakendipunktidel koos võimalusega head teha, tõstab inimeste kasutusaktiivsust veelgi,“ rääkis Skljarov.

Kuuele avalikule pakendipuntkile paigaldati QR-koodid, mille abil saab igaüks anda fotode abil tagasisidet. Saadud tulemustest kaardistatakse kodanike jäätmete liigiti kogumise harjumused ning sellest lähtuvalt tehakse keskkonnakommunikatsiooni, et parandada liigiti kogutud jäätmete kvaliteeti. WasteLocker annetab kuni 31. juulini iga tehtud foto eest 50 senti Toidupangale.

Projekti kaasatud jäätmepunktide asuvad:

  • Hiiu-Sihi tn ristmik;
  • Ränduri/Olevi tn ristmik;
  • Valdeku/Viljandi mnt rist;
  • Raudtee 60 vastas;
  • Nõmme turu parkla;
  • Adra/Rännaku pst rist.

WasteLockeri kohta leiab rohkem informatsiooni nende kodulehelt.

Head Uudised GoodNews