1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Noorsootöö nädal tõi üle Eesti ligi 300 tervist toetavat sündmust
Noorsootöö nädal tõi üle Eesti ligi 300 tervist toetavat sündmust

Noorsootöö nädal tõi üle Eesti ligi 300 tervist toetavat sündmust

18.–30. novembrini kestnud noorsootöö nädal toimus sel aastal juba üheksandat korda. Teemanädala eesmärgiks oli keskenduda tervisele, mille raames korraldati üle Eesti rekordiline arv üritusi – toimus pea 300 tervist toetavat sündmust, kus lõid kaasa mitmed Eesti tuntud tegijad, näiteks Liis Velsker, Erik Orgu, Madis Milling ja Sass Henno.   

Eesti Noorsootöö Keskus korraldab noorsootöö nädalat, et tuua tähelepanu noorsootööle, tutvustada noorsootöötaja ametit ning erinevaid noorsootöö võimalusi. Igal aastal on noorsootöö nädalal erinev fookus, et keskenduda noortele ja noorsootöötajatele olulistele teemadele. Sel aastal oli teemaks “Tervis. Minu heaolu”, mille eesmärk oli toetada vaimset, sotsiaalset ja füüsilist tervist. 

Eelmisel aastal viis Tervise Arengu Instituut Eesti kooliõpilaste seas läbi tervisekäitumise uuringu, millest selgus, et vaid 16% noortest on igapäevaselt 60 minutit aktiivsed, 16% noortest on arvutimängudest sõltuvuses, 33% noortest on kogenud kurvameelsust ja depressiivseid meeleolusid ning 28% ei maga koolipäevadel piisavalt.  

Eesti Noorsootöö Keskuse peaekspert Kadri Koort ütles, et noorsootöö nädal aitas tuua tähelepanu noorte liikumisharjumustele ja vaimsele tervisele. “Tervise Arengu Instituudi uuringutulemused näitavad, et tegelikult on noortel mitmeid tervisega seotud küsimusi ja muresid, millele on ka noored ise varasemalt viidanud. Kuna soovisime noori sel teemal rohkem informeerida, pakkuda neile osalemise kogemust ja võimalust info mõtestamiseks, siis kutsusime noori, noortega töötavaid asutusi ja spetsialiste oma piirkondades terviseteemalisi üritusi korraldama. Kõikide ürituse korraldajate ja osalejate üle on väga hea meel, sest nad on andnud suure panuse tervislike eluviiside edendamisse”.   

Teemanädala eesmärgi täitmiseks korraldati erinevaid töötubasid, vestlusõhtuid, treeninguid, koolitusi, teemaõhtuid ja väljakutseid. Eesti Noorsootöö Keskus algatas teemanädalal challenge’i ehk väljakutse #olensillas, millega kutsuti kõiki huvilisi harrastama tervisega seotud tegevusi. Lisaks korraldati mitu heaoluteemalist häkatoni, kus leiti lahendusi, kuidas ennetada vaimse tervise raskusi ja aidata ennast või oma lähedasi vaimse tervise probleemidega. 

Noorsootöö nädalal osalesid ka mitmed tuntud Eesti inimesed, et noori inspireerida – näiteks rääkis Võrus noortele tervislikust toitumisest toitumisnõustaja Erik Orgu, Saaremaal jagas nõuandeid spordientusiast Liis Velsker, Tartus andis loengu näitleja ja poliitik Madis Milling ning Põlvas kirjanik Sass Henno.  

“See on suurepärane, et noorsootöö nädalal osalesid lisaks oma ala spetsialistidele ja professionaalidele nii mõnedki Eesti tuntud inimesed, kes oma lood ja mõtted noorteni viisid. Üle Eesti korraldatud üritused on positiivne samm selles suunas, et motiveerida noori tervislikumalt toituma, aga ka hoolitsema oma vaimse ja füüsilise tervise eest,” märkis Koort.  

Noorsootöö nädala “Tervis. Minu heaolu” tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames. 

Head Uudised GoodNews