1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Oivaline Ajakirjandus kuulutas välja ajakirjandusstipendiumi teise taotlusvooru
Oivaline Ajakirjandus kuulutas välja ajakirjandusstipendiumi teise taotlusvooru

Oivaline Ajakirjandus kuulutas välja ajakirjandusstipendiumi teise taotlusvooru

Mullu detsembris asutatud sihtasutus Oivaline Ajakirjandus alustas kuni 5000-eurose ajakirjandusstipendiumi teise vooruga, kuhu oodatakse ideekavandeid neljal teemal ja ühel vabateemal 6. juunini.

„Esimesele stipendiumile laekus väga palju häid looideid, millest esimesed peaksid ilmavalgust nägema juba maikuus. Suur huvi andis meile kinnitust, et oleme Oivalise Ajakirjanduse stipendiumiga õigel teel ja see on ühiskonnas vajalik. Sihtasutuse eesmärk on võimaldada luua ajakirjanduslikku sisu, mis nõuab autoritelt tavapärasest rohkem aega ja pühendumist. Sündivad lood võiksid muuta Eesti läbipaistvamaks, õiglasemaks ja targemate kodanikega riigiks,“ ütles sihtasutuse juhatuse liige Mari-Liis Rüütsalu.

Ta selgitas, et kui tavaliselt jagatakse Eestis ajakirjanduspreemiaid juba valminud lugude eest, siis Oivaline Ajakirjandus maksab autoritele stipendiumi ideekavandite eest, mille põhjal ajakirjanduslikud käsitlused alles hakkavad valmima. „Stipendiumi teeb eriliseks veel see, et kandideerima pole oodatud mitte üksnes professionaalsed ajakirjanikud, vaid ka lihtsalt head kirjutajad, samuti oma valdkonda süvitsi tundvad eksperdid,“ lisas ta.

Sihtasutus annab igas kvartalis ette teemad, millest peab ajakirjanduslik lugu rääkima. „Teisel korral valisime välja neli suurt teemat, mis vajaksid meie hinnangul senisest analüütilisemat ja põhjalikumat lahti kirjutamist. Lisaks tulime välja ühe vabateemaga, mis annab autoritele vabamad käed uurida just neile enim korda minevat teemat või probleemi,“ selgitas Rüütsalu.

Stipendiumile võivad kandideerida nii tegev- kui ka vabakutselised ajakirjanikud hoolimata tööandjast, aga ka erinevate valdkonna eksperdid. Ajakirjanduslikes käsitlustes on oodatud erinevate meediumite kasutamine ja nende omavaheline põimimine. Sihtasutuse juhatuse liikmetel on õigus igas taotlusvoorus otsustada, kellele ja mis ulatuses stipendiume makstakse.

SA Oivaline Ajakirjandus asutajad on Hans H. Luik, Viljar Arakas ja Siim Tuisk. Sihtasutuse juhtkonda kuuluvad lisaks Rüütsalule veel Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald ja Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov, kes valivad ühtlasi välja ka stipendiumi saajad.

Ajakirjandusstipendiume rahastavad Hans H. Luik, Raul Kirjanen, Viljar Arakas ja Hugo Osula perekond. Ajapikku on toetajaid veelgi juurde tulemas.

3000-5000-euroseid stipendiume jagatakse välja viiel teemal:

  • Kirik Eestis
  • Noorte peidetud (digi)maailm
  • Väärtustamata väärtus – õpetaja
  • Kuidas moodsa e-riigi andmebaasid sõlmest lahti harutada
  • Vaba teema
Head Uudised GoodNews